Publicerad 22 mars 2017 Av I Frågeformuläret Med 7047 Visningar

Konstens frågeformulär # 43: Mats Hjelm

Mats Hjelm, ”No money no love”, 2015. Infrared photo, silicon mount on plexiglass. 100 x 64 cm

Beskriv din konst med tre ord: Ro. Risk. Rättvisa.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag försöker att gå till botten med mina misstag.

Vad inspireras du av? Min egen rädsla.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Två gitarrer och träden utanför.

Andrej Tarkovskij (1932-1986), stillbild ur Stalker från 1979

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Författaren Clarice Lispector har varit stor hjälp på senare år. Annars har Olle Bonniér varit en viktig vän och han är mycket saknad. Mina samtal med filmaren Eric M Nilsson har också varit viktiga för att förstå mig själv som konstnär.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Det finns många konstverk jag tycker om men inget jag önskar att jag gjort själv. En favorit är Bruce Naumans ”Hanged Man”, en annan drömscenen i Tarkovskijs film Stalker.

Vad är konst till för? Konst är en del av berättelsen om oss själva – utan den går vi runt i tillvaron som omöblerade lägenheter.

Vad är konst inte till för? Det kan jag inte svara på.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Det som ofta saknas i konsten såväl som livet är tid och pengar. Därför är varje krona som går direkt till de som skapar konst det som gynnar konsten mest. Alltför mycket av de resurser som går till kultur går till institutioner och administration. Konst produceras slutligen av konstnärer, och vi kan bygga hur många museer och konsthallar som helst, men det är inte de som gör konsten – den bästa konsten är den som blir gjord.

matshjelm.se

Mats Hjelm är under 2017 aktuell med en separatutställning på Moderna museet (MAM) i Rio de Janeiro samt med en gestaltning av fyra strålbehandlingsrum på Nya Karolinska Sjukhuset.

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.