Jens Fänge, installationsbild från ”The Hours Before”, Galerie Perrotin Paris 2016
Beskriv din konst med tre ord: Psykisk, rumslig, färglagd.
Hur ser din arbetsprocess ut? Försöker undvika en särskild metod när jag arbetar med en målning. Själva processen rymmer många olika moment. Ett planlöst famlande kan följas av timmar av koncentrerat detaljarbete. Ibland är det som att väva – att långsamt och tålmodigt låta en bild växa fram.
Jag är en sucker för bokhyllor. Brukar använda tunga konstböcker när jag skall montera mina assemblage. Då väljer jag kanske att lägga en tjock bok om Balthus (1908-2001) överst i en hög med böcker som vikt när jag skall sätta limfogen under press, men också för känslan av att det överförs visuell energi till min egen bild.
Vad inspireras du av? Bra konst. Dålig konst. Skivomslag. Stadsmissionen. Litteratur. Musik.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Har mycket bilder omkring mig när jag jobbar. Mest mina egna. Jag håller i regel på med många arbeten samtidigt. De ligger spridda över ateljégolvet och glider in och ut ur varandra. Men sen allt möjligt; tidningsbilder, mäklarannonser, serietidningar, tyger, skivomslag. Ett visuellt stök.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Jag gick en gång när jag var helt ung på ett föredrag med Lenke Rothman på Göteborgs Konstmuseum. Det var första gången jag hörde en konstnär prata om sitt eget arbete. En annan gång kom ett feladresserat paket till mina föräldrar som jag öppnade. En bok om Öyvind Fahlström.
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Lustarnas trädgård av Hieronymus Bosch.
Vad är konst till för? Jag vet inte. Konst är reklam för livet och döden och drömmarna. Och sex.
Vad är konst inte till för? Det vet jag inte heller. Den skall inte vara uppbygglig och nyttig.
Vilken åtgärd skulle främja konsten? En lärare på min första Konstskola sa ”Konst föds av tvång och dör av för stor frihet”. Det är ett bombastiskt och provocerande uttalande som är tankeväckande. Jag tycker det är viktigt att staten hjälper konstnärer ekonomiskt.
Jens Fänge var i våras aktuell med utställningen ”The Hours Before” på Galerie Perrotin i Paris. Just nu medverkar han i ”16th International Vilnius Painting Triennial, ‘Nomadic Images’” på Museum of Applied Arts and Design i Vilnius, Litauen (pågår 24 november – 31 december 2016). Fänge var även på omslaget till tidskriften Frieze oktobernummer 2016.