Publicerad 29 januari 2021 Av I Frågeformuläret Med 628 Visningar

Konstens frågeformulär # 148: Tomas Lundgren

Tomas Lundgren, installationsbild från Some Shade, Some Double, Some Phantom, 3:e Våningen, 2021. Foto: Fredrik Åkum

Beskriv din konst med tre ord: Tid, minne, bild.

Hur ser din arbetsprocess ut? Den är tydligt uppdelad i två faser, ett inledande tankearbete och därefter en praktisk genomförande del. Tankeprocessen är fri, pågår alltid utanför ateljén och kretsar till stor del kring mina anteckningsböcker. Där formas och bearbetas idéer. Det är en plats för tvivel och ältande. Beslut tas och arbetet planeras innan jag kan påbörja den praktiska fasen. Ateljéarbetet, däremot, är metodiskt, inrutat och befriat från tankeprocesser –”dum som en målare” – vilket förstärker känslan av att vara närvarande. Måleriet är ett utförande, en överföringsprocess som går via mig, från bild till bild, bild efter bild.

Betraktar du din konst framför allt som en dialog med dig själv eller med din omvärld? Omvärlden, som jag är en del av.

Var hittar du inspiration? Den kommer till mig.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Bilden jag utgår ifrån och bilden jag arbetar på.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Att välja en enda är svårt, men det får bli Gerhard Richter. Förutom ett mångfacetterat konstnärskap har han ett analytiskt förhållande till måleriet som varit betydelsefullt för mitt arbete.

Vad är konst till för? Att betrakta och relatera till omvärlden. Konsten har en förmåga att kunna skifta och förändra seendet. Bildens inneboende bedräglighet och distans möjliggör en blick bortom det direkt erfarna och upplevda, bortom det invanda och säkerställda.

Vad är konst inte till för? Det vet jag inte.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Bildkunskap.

tomaslundgren.com

Tomas Lundgren är just nu aktuell med utställningen Some Shade, Some Double, Some Phantom på 3:e Våningen i Göteborg. Senare under 2021 ställer han ut på Göteborgs konsthall och Passagen Linköpings konsthall

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.