Publicerad 11 juni 2020 Av I Frågeformuläret Med 958 Visningar

Konstens frågeformulär # 133: Marie Andersson

Marie Andersson, Begynnande gräns, 2019, fotografi

Beskriv din konst med tre ord: Landskap. Ord. Tid.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag är ingen traditionell ateljékonstnär (även om jag har en ateljé). Jag arbetar bäst på en temporär plats. Den sker under en begränsad tid – fotografiets stryka är förmågan att arbeta med tid. Jag arbetar inte med det dokumentära utan mina fotografier beskriver något annat. Jag har också börjat addera anteckningar i akvarell om ljus och diagram som är inspirerade av landskapsarkitekternas sätt att arbeta med representation. Denna sammanblandning ger liv och förhöjer.

Betraktar du din konst framför allt som en dialog med dig själv eller med din omvärld? Både och – jag tror inte på det strikt privata. Dock måste det du arbetar med som konstnär vara intressant för dig själv men också kunna ge något till alla.

J.M.W. Turner (1775-1851), skiss från Luzern, 1840-tal, Tate Britain

Var hittar du inspiration? Just nu – SMHI. Som har hjälpt mig till gestaltningen för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tid och platser är alltid närvarande. Fransk litteratur.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Jag har inte bilder utan platser eller ord.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Turner, Hammershøi, Edefalk.

Vad är konst till för? Alla, och här handlar allt om pedagogik och förklaring av verk. Konstnärens roll är att visa verk för framtiden – inte bara det som är accepterat just nu och av den stora massan.

Vad är konst inte till för? Fascister och antidemokratier. De använder konsten för deras eget budskap. Politiker ska inte lägga sig i konst vilket nu sker i de skånska kommunerna som styrs av SD. Armlängds avstånd är aktuellt mer än någonsin. Politiker ska inte bestämma kring den offentliga konsten i bedömningen av gestaltningen. De har varken kunskap eller förståelse för detta.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Mer pengar till olika aktörer – offentliga, gallerier m.m. Avdragsmöjlighet för företag vid inköp av konst.

marieandersson.net

Marie Andersson är aktuell med en offentlig gestaltning på Akademiska sjukhuset i Uppsala, ingång 70. (10 trapphus och 6 vårdavdelningar.) Två nya böcker “Ultuna väderstation – väderrapporter från 10 decennier” samt “Molnen dominerar” ges ut i samband med detta.

 

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.