Publicerad 23 mars 2019 Av I Frågeformuläret Med 3148 Visningar

Konstens frågeformulär # 117: Fatima Moallim

Fatima Moallim, Flyktinglandet. Behärskning av tre känslor, 2018, performance, Moderna museet. Foto: Moderna museet

Beskriv din konst med tre ord: Känslan i rummet.

Hur ser din arbetsprocess ut? Senaste åren har jag jobbat med projektet Flyktinglandet. Där har jag samlat dokumentation, bilder och berättelser från mina föräldrar, från tiden innan och efter deras flykt från Mogadishu till Moskva och Sverige. De berättelserna har jag gjort till teckningar och förstorat upp till en performanceakt där jag studerar tre känslolägen: längtansfull, osäker, ångest.

Vad inspireras du av?  Ödet, intuition och det osagda. Jag är inspirerad av astrologi och egyptiska hieroglyfer. Kodat språk, tecken och bilder som samtidigt betyder något annat.  

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Minnesbilder.

Ingela Ihrman, Paddan. 2013, video/performance

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Ingen. Jag är mer inspirerad av det somaliska språket och poesin. Muslimska ornament som jag har sett i moskéer och i bönemattor. Mönstret i en bönematta är väldigt vackert och gåtfullt. I mina verk är bönemattan lite som en pratbubbla och fungerar som en sidekick till mina karaktärer.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Ingela Ihrmans video Paddan. Det är ett verk som jag kan känna igen mig i.

Vad är konst till för? Jag tror att det är till för att förmedla någonting som kommer inifrån.

Vad är konst inte till för? Konst är inte till för att underskattas.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Mer känslor och öppenhet. Tillit till varandra och sårbarhet.

@flyktinglandet

Fatima Moallim var senast aktuell på Modernauställningen 2018 och med en performance på Göteborgs Konsthall inom projektet Flyktinglandet

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.