Publicerad 20 januari 2021 Av I Recensioner Med 908 Visningar

Konsten väljer: Sophie Tottie på Belenius

Det finns en exakthet i Sophie Totties tuschteckningar – eller om bläckmålningar är en bättre beteckning – som framkallar känslan av en total överensstämmelse med världen. Som att bild och värld överlappar. Men bara för en sekund. Sen faller allt. Eller rör sig, snarare, in mot bildernas mittpunkt. Mot den tomma pappersytan, som tycks kunna vidga sig och dras ihop. Teckningarna som ögon, bländare, linser, måltavlor. De besitter en centrifugalkraft som är massiv. Oemotståndlig. Koncentration spelar med och mot innehållslöshet.

Verkens presentation stegrar uttryckets precision. Hur de stora pappersarken hänger på väggarna utan glas. Nakna, öppna. Som när de gjordes. Det finns inget skydd. Kanske kräver försvarslöshet kraftfull tydlighet?

Sophie Tottie varierar de utseenden som bildernas gestaltning ger henne. Ett antal handrörelser, där linje följer linje. Hon drar penseln tills färgen tar slut. Är teckningarna ändå en sorts mätinstrument? Ordlöst suger de i sig allt, slukar världen på gränsen till ett ofantligt vakuum.

Magnus Bons

Foto: Belenius, Ulrikagatan 13. Sophie Tottie “A Raft of Time” visas till 30 januari 2021

Sophie Tottie, verk ur serien Sense Universal(s), 2020, installationsbild Belenius

Sophie Tottie, verk ur serien Dead Reckon, 2019, installationsbild Belenius

Sophie Tottie, verk ur serien Dead Reckon, 2020, installationsbild Belenius

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.