Publicerad 15 mars 2011 Av I Gå och se! Med 17546 Visningar

Jonas Liveröd på Goldin

Liveröd v-kortNär en amerikansk tidskrift kallade Chris Burden för “konstens Alice Cooper” bestämde han sig för att lägga av med sina spektakulära performances. Om det är någon konstnär på den svenska scenen som kommer nära Alice Coopers estetik, så är det nog Jonas Liveröd (ende konkurrenten skulle kanske vara Ragnar Persson). Han är inte mannen som kompromissar, vare sig med uttrycket eller de ämnen hans konst behandlar. Här möts schamanism, hårdrocksrekvisita, psykopatologi och fejkad antropologi, gärna med en vardagsneurotisk krydda. Liveröd bjuder på fragment av sitt eget mångdimensionella inre samtidigt som hans utställningar förvandlas till frusna scenografier.

Hans nya utställning utgår från massakern i Waco, Texas 1993, där sektledaren David Koresh tillsammans med sina anhängare dödades i en eldstrid med federala agenter. Men den utgångspunkten skall man inte ta för hårt på. Liveröd formar sitt universum av element som vandrar med från utställning till utställning, kompletteras med nytt material och förändras. Konstnärskapet artar sig till en organism, som växer utifrån sina egna inneboende förutsättningar.

Tidigare har Liveröd haft för vana att ta i ordentligt i enlighet med devisen “ju större desto bättre”. Hos Goldin har han tvingats hantera en betydligt mindre spatiös och skörare omgivning än vad han är van vid, något som hans konst mått bra av. De sedvanligt tunga basgångarna har mixats ned, och finliret i diskanten har blivit tydligare. Detta syns inte minst i et antal stora teckningar, där Liveröd håller ett stadigt tag om sina verktyg och uppnår en fascinerande kombination av skönhet och brutalitet.

Adress: Engelbrektsgatan 25, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 10/3 – 16/4

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.