Publicerad 16 februari 2017 Av I Gå och se! Med 10919 Visningar

Jesper Nyrén på Norrtälje konsthall

Att se på Jesper Nyréns stora målningar är som att betrakta världen genom ett prisma. Hans stående bildytor är indelade i ett stort antal fyrkanter och smala remsor, som uppträder i en mängd olika färgtoner och strukturer. Målningarna beskriver en värld uppbyggd av ljus. Ytorna har olika täthet och inverkar på varandra och man läser ihop dem parvis, men de sammanförda delarna växlar ständigt när blicken flyttar sig över duken. Trots bildytans pågående aktivitet präglas helheten ändå av ett balanserat lugn. Målningens delar ligger fastlagda, nästan förstelnade, som under glas. De framstår som lite svala.

Blåvita rutor dominerar och samspelar med andra i olika nyanser av grönt, rosa, brunlila och gult. De ljusa tonerna överskuggar de mörka och ger målningarna en flimrande lätthet. Verken framstår som luftiga färgmoln, samtidigt förseglade och öppna. Nyréns bildspråk påminner om grovkorniga pixlar, eller en sorts utjämnad kubism. Målningarna beskriver inte en viss plats eller ett speciellt föremål, utan framställer sitt eget byggande av inre rumsligheter.

I kontrast till de stora målningarnas lodräta riktning finns verket ”Panorama”, en vågrät bildfris med över 30 individuella delar. Bestående av måleri, teckning och fotografi – med olika utseenden och i olika tekniker – sträcker det ur sig över en hel vägg. ”Panorama” är en sorts utsnitt och en undersökning av ytorna i målningarna intill. Frisen löper som en provkarta över färgtoner och ytstrukturer tydligt besläktade med målningarna – men är samtidigt ett fristående och betydligt mer lekfullt verk. En öppning, en väg som leder vidare.

Även i ”Panorama” ställer Nyrén ytor mot varandra i ett konstruktivt samspel. Böljande optiska mönsterbilder bredvid fotografier av skrovliga trädstammar, svartvita grafiska tecken intill lockande färgfördrivningar. Gränsen mellan olika kategorier och begrepp är upplöst, skillnaden mellan natur och kultur oväsentlig. Här är Jesper Nyrén på upptäcktsfärd.

Magnus Bons

Foto: Jesper Nyrén, Norrtälje konsthall, Galles gränd 7, Norrtälje. Utställningen pågår 28 januari – 12 mars 2017

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.