Publicerad 01 april 2012 Av I Gå och se! Med 3781 Visningar

Jakob Krajcik på Peter Bergman

Tiden går. Peter Bergman firar 10 år som gallerist genom att ställa ut den konstnär som stod för den första utställningen på galleriet, Jakob Krajcik. Krajcik är en konstnär som omsorgsfullt uppehållit sig vid kontraster, mellan ljus och mörker, tomhet och innehåll, nuet och det förflutna. Ofta låter han dessa kontraster manifesteras i form av skåp, byggnader, lådor eller andra “behållare” där innehållet bevaras – alternativt döljs – för betraktaren.

Utställningen, med titeln “Pappershus”, består av ett antal byggnader som man efter en stund känner igenom som huserar gallerier eller andra konstinstitutioner. De är till synes svartbrända, med utslagna fönsterrutor och ibland staplade ovanpå som om de stuvats undan i ett avlägset förråd. Verken signalerar kulturkritik, men jag tror inte det är här man skall koppla på tolkningslokomotivet. Jakob Krajcik är betydligt mer subtil än så i sitt handlag med användningen av det utanverk som härbärgerar kulturens uttrycksformer. Byggnaderna har i hans händer berövats alla yttre markörer som manifesterar deras betydelse eller stärker deras kulturella kapital. I stället förvandlas de till platser där individen kan tömma sina farhågor, förhoppningar och drömmar. Reservoarer för det psykologiska sedimentet.

När man försiktigt rört sig i Krajciks drömvärld blir man varse det meditativa anslaget. Vi försätts i ett tillstånd där det specifika och symboliska gradvis utplånas och ger plats åt en allmängiltighet av det mest grundläggande slaget. I Krajciks sällskap behöver man inte rannsaka vare sig den egna personligheten eller samhället. Han manar oss i stället att ta ett varv djupare och möta vår egen spegelbild i tingen som tornar upp sig omkring oss.

Adress: Torsgatan 41, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 29/3 – 28/4

Anders Olofsson (text), Peter Bergman (foto)

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.