Publicerad 19 april 2016 Av I Konsten väljer Med 3890 Visningar

Jake & Dinos Chapman på Magasin III

jake-och-dinos-chapman-kino-klub-2013.-lowSom en förlängning av utställningen ”Like a Prayer”, som visats på Magasin III sedan i höstas, ställer museet nu ut en separatutställning med konstvärldens bad boys och YBA-generationens enfants terrible, bröderna Jake & Dinos Chapman. Att Magasin III inte ställt ut Chapman-bröderna tidigare är något av ett mysterium och den nuvarande utställningen ”The Nature of Particles” är sedan länge efterlängtad.

Jake & Dinos Chapman har gjort sig ett namn inom konstvärlden genom en blandning av popkulturell symbolik och groteska motiv, och skapat en helt unik estetik. Utställningen på Magasin III innehåller alla de viktigaste ”Chapmanaspekterna”; såsom skyltdockor utklädda till Ku Klux Klan-medlemmar med regnbågsfärgade yllestrumpor, Birkenstock-sandaler och fastsydda smileymärken. Nazister, svastikas och Ronald McDonald-clownen samsas om utrymme i verket ”The Sum of all Evil”. Framförallt så förknippas Jake & Dinos Chapman med Francisco Goyas verk ”Disasters of War” som består av 83 etsningar. I utställningen på Magasin III får vi se ett urval av dessa etsningar som ligger till grund för en stor del av Chapman-brödernas konstproduktion.

Francisco Goya, Los Desastres de la Guerra, 1810-23

Francisco Goya, Los Desastres de la Guerra, 1810-23

Liksom Goya gör i ”Disasters of War”, behandlar bröderna Chapman ämnen som berör den mörkare delen av mänskligheten. Deras konstproduktion är en lång rad av dikotomier där medium står i hård kontrast till innehåll, ofta med en skavande känsla som resultat. Allra tydligast blir det i verket ”The Sum of all Evil” där torterade och lemlästade nazisoldater staplas på hög tillsammans med tusentals Ronald McDonald clowner i en alldeles egen framställning av skärselden. Nazisoldaternas kroppar är gjorda av ett oändligt antal leksakssoldater i plast som manipulerats och byggts om av Chapman-bröderna. Kontrasten som uppstår i verkets kombination av leksaker, en antydan mot barnets oskuld och dess groteska innehåll, skapar ett obehag som går utanför verkets specifika tematik. Samma obehag får betraktaren av verket ”Not to Dot” där Jake och Dinos Chapman ritat egna versioner i barns prick till prick-målarböcker. Här har resultatet blivit ett helt annat, och något konstnärerna skapat helt utanför målarbokens struktur. Det groteska möter det barnsliga i en abjektal framställning av mänsklighetens mörka undersida.

Utställningen ”The Nature of Particles” är en okonstlad introduktion till Jake & Dino Chapmans konst, med Goyas etsningar som en lågmäld bonus. Dessa ger en unik inblick i den tematik från vilken bröderna hämtar mycket av sin inspiration. Och som vanligt lämnar deras konst en känsla av anspänning. Av att innehållet i verken, tyngden av mänskligt lidande, ska bryta sig ut ur sin form, ur plastleksakerna och de uppstoppade djuren. För så mycket skräck, ondska och död kan omöjligt rymmas i en sådan oskyldig förpackning.

Joanna Theander

Foto: Christian Saltas. Magasin III, Frihamnsgatan 28. Utställningen pågår 26 februari – 5 juni 2016

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.