Publicerad 07 april 2015 Av I Recensioner Med 4868 Visningar

Helga Härenstam på Galleri 54

För ett par år sedan visades Helga Härenstams Berättelser för en 87 år gammal dam på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen och boken, den senare med samma titel, utgick från en spåkvinnas påståenden om konstnärens kommande död. Härenstam förutspåddes bli 87 år gammal. Som svar satte hon samman ett arkiv med texter och fotografier från livet för hennes framtida, äldre, minnesförsvagade jag. I utställningen ingick också ett inkast där besökarna kunde lämna sina egna, personliga minnesnoteringar av valfritt slag.

helga2Ett tag satt Helga Härenstam med denna omfattande samling papper med nedklottrade bekännelser på cirka 200 sidor, utan att veta vad de egentligen skulle kunna användas till. I utställningen Minnen från en främling, som först visades på Jönköpings läns museum för att nu ställas ut på Galleri 54 i Göteborg, vecklas noteringarna ut i en form som passar dem förträffligt. En CD-jukebox från 80-talet spelar upp hågkomsterna i spår och det är galleribesökarna som bestämmer ordningen. Röster möts – ljusa, nonchalanta, engelskspråkiga, mörka, glada, nedstämda. Stämmorna tillhör skådespelare och andra och har spelats in i efterhand – vilket stundom adderar en komisk och disparat känsla till materialet. En kvinna pratar om andra tjejers rumpor vilka hon verkar gilla, ett barn tillkännager en hamsters död, någon har velat gifta sig med Justin Bieber, det pratas om äckligt gin och en man har träffat en ”naked lady” förpackad i transparent plastfolie. Ja, en del av minnena ter sig något konstruerade men det blir till en poäng i sig. För hur trist vore inte livet – kanske rent av outhärdligt – om man inte kunde piffa till det med överdrifter och en gnutta rock’n’roll-glamour i efterhand. Interaktiviteten som uppmuntras vid jukeboxen – du bestämmer din egen mix – resulterar i icke-linjära stråk som har en slående motsvarighet i hur minneshanteringens irrbana fungerar då den aldrig verkar ta hänsyn till kronologisk logik.

Ovanför jukeboxen hänger en sirlig neonslinga vars bokstäver formar utställningens titel. I en annan del av rummet står ett skrivbord med skivan täckt av pennor och papper. Här finns även ett litet brevinkast. Minnesinsamlingen fortsätter…

I och med Minnen från en främling rör sig Helga Härenstam bort från det fotografiska fack hon vanligtvis placeras i. Men klivet är inte så långt som man först kan tro. Härenstam har ju en tid sysselsatt sig med att undersöka vägarna mellan komponenterna; en bildlek och ett brobryggande som kan liknas vid ett språk. Med denna utställning finslipas det relationella draget – och det på ett smart och solklart sätt. Samtidigt kan installationen ses som en reflektion över det samtida bruset, över kakofonin av reminiscenser. I detta fall når det oss dock via en högst nostalgisk apparat.

Missa inte konstnärssamtalet mellan Helga Härenstam och John Huntington på Galleri 54, fredagen den 10:e april, kl 18!

Adress: Kastellgatan 7, Göteborg 
Utställningen pågår under perioden 27/3 – 19/4

Sara Arvidsson (text), Helga Härenstam (foto)

Konstkritiker och skribent i Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.