Publicerad 24 januari 2013 Av I Konsten väljer Med 3016 Visningar

Grupputställning på NAU Gallery

erikPå NAU Gallery frodas unga, begåvade konstnärer och 2013 inleds med en grupputställning med fem av galleriets talanger. Rebecka Bebben Andersson, Erik Olovsson, Karl Henrik Edlund, Malin Gabriella Nordin och Milena Karlsson ställer ut verk till och med den 10 februari. Konstnärerna har arbetat individuellt med sina verk och utställningen har inget övergripande tema utan ger snarare smakprov på den talang Young Art har att erbjuda. Jag har tidigare skrivit om Young Art och den inspirerande gnista de ofta erbjuder Stockholms konstliv, och deras senaste grupputställning gör mig inte besviken.

Rebecka Bebben Andersson ställde ut på NAU Gallery så sent som i höstas med den omdebatterade utställningen Nolli Sthlm. Då presenterade hon videoverk, skulpturer och teckningar tillsammans med två performance. En artikel om utställningen finns att läsa här på Konsten. Denna gång handlar det om kollage från serien ”Skolfoton” från 2010. Livfulla och varma porträtt som tittar tillbaka från väggarna på NAU Gallery. Rebecka Bebben Andersson läser sin master på konsthögskolan i Stockholm parallellt med en utbildning i scenografi vid Stockholms Dramatiska Högskola. Sedan tidigare har hon även en kandidat i arkitektur. Med tanke på alla de olika medier Bebben arbetar i och de många uttryck hennes konst tar sig är utbildningarna logiska. Hon kan arbeta i de flesta medier utan att göra mig besviken.

En annan konstnär i grupputställningen vars bilder jag faller för direkt är Erik Olovssons fotoserie ”Från Västberga till Ulvsunda” från 2011 (bilden). Bilderna är fotografier av snöhögar runt om i Stockholms förorter men fotograferade så att de liknar enorma berg och glaciärer. Omedelbara referenser är Hans Jörgen Johansens mögellandskap, också de utgår från ett mikroperspektiv men refererar till något oändligt. Brendan Austins ”Paper Mountains” ligger även de nära till hands. Erik Olovsson hämtar inspiration till sina verk i de promenader och strövtåg han gör runtom i Stockholm. Då tappar han bort sig själv för att finna någonting annat, i detta fall en annan blick som såg landskap istället för avgassmutsiga snöhögar. Tittar man noggrant så ser man att det är snöhögar, ganska små och intetsägande. Sedan glömmer man bort sig själv och ser oändliga landskap istället. Perspektiven skiftar och skapar en alltid föränderlig blick som både provocerar och förnöjer.

Som vanligt lämnar jag NAU Gallery med en hoppfull känsla i själen.

Adress: Hudiksvallsgatan 4 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 10/1 – 10/2

Johanna Theander (text), NAU Gallery (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.