Utställningen Splendor in the touch som öppnar höstsäsongen på Cecilia Hillström Gallery, är ett intimt och visuellt eggande samspel mellan Gabriella Loeb och Martha Ossowska Persson, två lovande och väldigt olika konstnärskap som ändå delar gemensamma beröringspunkter. Den första och mest iögonfallande av dessa är just vad utställningstiteln också anspelar på, nämligen konstnärernas totala engagemang med sitt valda medium – textil skulptur respektive akvarellmålning.
Loebs och Ossowska Perssons alster är en uppvisning i material- och teknikvirtuositet; en Slow art-prestation med stilistisk perfektion som mål. Om arbetsprocessen är central för konstnärerna som pressmeddelandet gör gällande, är den av slutresultatet att döma strängt kontrollerad och slumpen borträknad. Jag blir fascinerad av denna kombination av stringens och passion och låter mig svepas med i konstnärernas värld. För där, stående framför Ossowska Perssons skära kroppsmålningar och Loebs böljande skulpturformationer är det inte svårt att uppleva alla dessa taktila förnimmelser och känslostämningar, all den påtagliga kroppslighet och all den hud som emanerar från konstverken. Det går inte heller att motstå de associationer och historiska referenser som väcks när dessa två konstnärskap sammanförs i dialog.
Akvarellmålning har historiskt sett alltid haft en lägre status inom bildkonsten, och oftast betraktats som ett lämpligt medium och en uppbygglig sysselsättning för unga kvinnor ur borgerlighetens högre skikt. Men Ossowska Persson hör till de som ifrågasätter och styr om historieskrivningen, i likhet med konstnären Maria Nordin med vilken hon delar teknik och vissa motiviska likheter. I Ossowska Perssons kvinnohänder får akvarellen expandera och ta plats i form av storskaliga målningar, där penseldragen är osynliga och det transparenta materialet blir till hud. I sitt måleri utforskar Ossowska Persson människokroppen och inlärda mänskliga beteenden såsom de kommer till uttryck i kroppsspråk och kroppsliga interaktioner. Lemmar och kroppsdelar fångas på pappret i ett fruset ögonblick av en till synes oskyldig beröring, lek eller gest vars tolkning ligger i spännvidden mellan det hotfulla och det lustfyllda, det sköna och det smärtsamma. Även verkens titlar adderar till tolkningens tvetydighet. Som i Sweetie och Keeper at play där bilden av fingrar som klämmer andra fingrar eller ett rött föremål för hårt (så att naglarna vitnar), tycks stå i bjärt kontrast med titelordens mjukare innebörd. Som Lemuel Gulliver i Jonathan Swifts satyriska klassiker om människans natur, skärskådar Ossowska Persson i målningarnas uppblåsta händer och munnar våra kvaliteter och förmågor, våra brister och tillkortakommanden.
I Loebs skulpturer förenas konstnärens bakgrund i haute couture och sömnad med hennes kunskap i måleri. Tidigare verksam som modedesigner lämnade Loeb modeindustrin och modekroppens begränsningar för att i stället experimentera i ett expanderat textilfält och skapa abstrakta och skulpturala ”kroppar”. Hennes intresse ligger i utforskandet av begreppet ”utsidan”; det som ligger långt utanför människokroppen, som språket inte lyckas formulera men som kan begripliggöras genom materialet. Stora längder av toile, ett tunnare bomullstyg som vanligen används för drapering inom haute couture, plisseras med små veck genom tusentals handsydda stygn. Plisseringen förvandlar det snabba tyget till en koncentrerad struktur där det intrikata nätverket av trådar blir dess inre skelett. De olika veckade delarna fogas samman och formas med hjälp av harts och vitfärg till egensinniga och hänförande skulpturer. Uttrycket pendlar mellan skörhet och tyngd, sårbarhet och styrka. I likhet med Ossowska Perssons verk, tycks Loebs skulpturer har frusits i tiden mitt i en malström eller ett tillstånd av motstridiga känslor, förförande och oroväckande på samma gång. Berninis Den heliga Teresas extas kommer till tankarna när jag följer skulpturernas rörelser med dess labyrint av temperamentsfulla böljningar och nedsänkningar. Å andra sidan, i relation till Ossowska Perssons målningar kan Loebs fantastiska skulpturer lika gärna vara hud – från ett folk i ett land som Gulliver aldrig besökt.
Splendor in the touch är ett lyckat samarbete; utställningen berör och går in under ens hud så fort man kommer in genom dörren. Missa den inte.
Gabriela López
Foto: Cecilia Hillström Gallery
Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm. Utställningen pågår under perioden 20 augusti – 26 september 2015