Publicerad 11 juli 2008 Av I Recensioner Med 3049 Visningar

Dia Art Foundation: Rosa Barba ”Vertiginous Mapping”

alkunaVåren 2008 tillbringade konstnären Rosa Barba i Sverige, resultatet av vistelsen blev det webbaserade konstprojektet ”Vertiginous Mapping” som finns utställt på Dia Art Foundation Artist’s Web Project: http://www.diacenter.org/barba/barba.html

”Vertiginous Mapping” är en interaktiv berättelse som utspelar sig i staden Alkuna norr om polcirkeln i landet Forgotten. Staden uppfördes på 50-talet och anpassades efter terrängen för att på bästa sätt bromsa upp de kalla polarvindarna. Pga. av en stor spricka uppkommen genom mångårig gruvdrift måste nu hela staden förflyttas till säkrare områden. Att det är staden Kiruna som ligger som förebild för Rosa Barbas projekt är inte svårt att lista ut.

På hemsidan ”Vertiginous Mapping” presenteras en fiktiv karta, som är indelad i olika områden. Varje del av kartan blir en pusselbit till den framväxande historien om staden Alkuna. Barba blandar arkivmaterial, med nytagna foton och 16 mm film till en mystisk historia med konspiratoriska förtecken där gruvföretaget står i centrum. I ett försök att dölja den framtida förflyttningen av staden Alkuna beslutar landet Forgotten att göra en stor trafikomläggning och övergå till högertrafik. Det är den svenska högertrafikomläggningen som skedde 1967 som Barba har använt sig av. Genom svartvita filmer med dokumentärinslag från TV-nyheter, Riksdagen och trafikmiljöer skapas en autenticitet som förstärker historiens trovärdighet, men som i alla konspirationsteorier finns det naturligtvis glipor. Materialet som presenteras är svårt att överblicka och fragmentariskt till sin natur. I stället är det känslan av att något inte står rätt till i Alkuna som blir allt mer påträngande. Vad försöker egentligen gruvbolaget att dölja?

Rosa Barba har i tidigare konstverk intresserat sig för platser i periferin som håller på att överges av mänskligheten eller som bara bär svaga spår av mänsklig existens som militärbaser i Mojaveöknen eller betongskyddsrum i närheten av vulkanen Vesuvius. ”Vertiginous Mapping” är hennes först webbaserade konstverk och i jämförelse med andra samtida webbprojekt är det ganska enkelt gjort, men å andra sidan passar denna enkla, fragmentariska struktur projektet. Svårigheten att överblicka blir en del av den konspiratoriska osäkerheten, och skapar känslan av att det hela tiden finns något nytt att upptäcka. Man måste aktivt pussla ihop de olika bitarna och på så sätt fördjupa sig i historien, vilket i mitt fall gjorde att jag flera gånger återkom till hemsidan för att försöka hitta en ny pusselbit som skulle förklara hela historien.

2008-07-11 Mathias Jansson (text), Rosa Barba (foto)

Mathias Jansson konstkritiker med inriktning mot New Media Art, främst Game Art och net.art. Har tidigare skrivit för bl a för Konstperspektiv och Computer Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.