Publicerad 24 januari 2011 Av I Konsten väljer Med 3899 Visningar

“Creeping in circles” på Fotografiska

Creeping-in-Circles_fg700widerSom ett slags karamelliserade irisar. Som självlysande darttavlor eller hypnotiska cirklar. Resultatet av det performativa samarbetet mellan fotografen Joakim Brolin och målaren Nils Olof Hedenskog är en handfull intressanta fotografier med titeln Creeping in Circles. Här har ett antal personer med lampor på hjälmarna dirigerats att röra sig i cirklar, medan den experimentella processen dokumenterats ovanifrån av en kamera monterad på en kran under en 20 minuter lång exponering. Utfallet är en serie närmast oscillerande färggranna ljuscirklar mot mörk bakgrund.

I utställningen undersöks den fotografiska processen och det dokumentäras relation till det konstruerade. Det är en särskilt intressant undersökning i en tid när fotografin möts av en ökande grad skepcis, en tid då dess autencitet ifrågasätts allt mer. Här undersöks även förhållandet mellan måleri och fotografi, från modernismens omvälvningar till dagens tekniska revolutioner, och måleriets kris vid fotografin intågande ställs mot den senares kris i och med retuscheringens och den digitala bearbetningens utbredning. Men framförallt är Creeping in Circles ett intressant samarbete som rymmer såväl poesi som intellektuella resonemang.

Och sist, men inte minst, ett intressant exempel på att Fotografiska ämnar fylla repertoaren med såväl publikfriande namn som mindre experimentiellt fotografi.

Adress: Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 14/1 – 3/3

Sara Skoglund (text), Fotografiska (foto)

19-årig konst- och litteratur intresserad student. Skriver och illustrerar för tidskriften ponton, samt läser introkurs i reklam på Berghs School of Communication.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.