Publicerad 06 mars 2012 Av I Gå och se! Med 2160 Visningar

Brendan Austin på Galleri Kleerup

B  Austin Paper Mountains 1Paper Mountains på Galleri Kleerup i Stockholm är Brendan Austins andra soloutställning i detta utrymme. Fotografierna som vid första anblick verkar vara av större bergskedjor är i verklighet närbilder av berg i olika delar av världen, digitalt bearbetade för att ge intryck av att vara större bergsformationer. Naturen är ett tydligt och övergripande tema genom Brendan Austins konstnärskap både i sin egen rätt och i relation till människan.

Inom fotografi är bildens hegemoni över ytan sällan ifrågasatt. Eftersom en fotografisk bild kan reproduceras i hur många upplagor som helst så reflekterar man sällan över ytan på ett fotografi i en utställningslokal, eller relationen mellan densamma och bilden ifråga. I “Paper Mountains” ifrågasätter Brendan Austin denna relation genom att flytta fokus från bild till yta. Genom den skrynkliga effekten som stenen får efter den digitala bearbetningen uppmärksammar vi ytan av fotografiet som likväl är alldeles slät. Den kroppsliga relationen till fotografiet blir påtaglig då man som besökare känner sig manad att ta på bilderna, för att undersöka dess yta och provocera fram en taktil respons. Detta fenomen förstärks ytterligare genom den gryniga kvalitén på bilderna.

Den omedelbara taktila känslan från fotografierna i “Paper Mountains”-serien är bara en av de många relationer mellan människa och natur som Brendan Austin utforskar genom sitt konstnärskap. Han visar på komplexiteten i människans förhållningssätt till naturen men framför allt vår kärlek till naturen och den förföriska makt den håller över oss. Den digitala process som varje fotografi går igenom återspeglar den romantiska blick med vilken vi ser naturen omkring oss. I serien “Vacuum” blir den mänskliga närvaron i bilden uppenbar liksom i “Into the Forest” och “The Sleeping Mountain”. Mycket av naturframställningen i Austins konst är positiv och vacker. Trots det kan man ana en känsla av det sublima. Det som är gränslöst, skrämmande och skapar en känsla av isolering.

Genom en digital process av bilderna vill Brendan Austin öppna upp diskussion om vad vi uppfattar som sanning i den fotografiska bilden men också om vår strävan efter att förstå hur allting fungerar, hur det är skapat och hur det har kommit till. Genom att kombinera med enstaka bilder som inte har bearbetats digitalt vill Austin skapa mer frågor angående bildernas uppkomst och relation till varandra samt till oss som betraktare.

Adress: Gävlegatan 10 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 18/2 – 24/3

Johanna Theander (text), Brendan Austin (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.