Publicerad 25 september 2017 Av I Konstkommentarer Med 35515 Visningar

Berlin Art Week

Alla bor i Berlin: konstnärer, kritiker, curatorer, gallerister. Men det har varit skralt med köpare och därmed en kommersiellt fungerande konstmässa. Den tidigare ”art berlin contemporary” (abc) var kluven i valet mellan generösa presentationer av enskilda konstnärer och en marknadsinriktad konstmässa. Den krympte mer och mer och har i år ersatts med ”art berlin” – på samma plats i en gammal järnvägshall vid Gleisdreieck – men nu en renodlad mässa i samarbete med den mer durkdrivna konstmässan i Köln. Här finns de ledande gallerierna i Berlin och större tyska städer samt några från utlandet (bl.a. Galleri Magnus Karlsson), sammanlagt ett drygt hundratal. Högt och lågt, yngre och äldre blandas på denna oblygt nakna konstmarknad där det ibland är långt mellan ljuspunkter som Haegue Yang, Sara Vide Ericson eller Tanuma Sirbiladze.

Då hade jag större utbyte av den alternativa mässan ”POSITIONS” i en mer hip omgivning i närheten av Treptowparken med tyngdpunkt på en lite yngre, ännu inte så etablerad konst från drygt 80 gallerier, flera från Östeuropa. Här i den luftiga och ljusa gamla industrihallen är atmosfären behagligare och priserna mer överkomliga för en vanlig konstpublik än på ”art berlin”. ”POSITIONS” lockar till upptäckter, både av några äldre konstnärer som Hanns Schimanski och en yngre generation, till exempel Paulis Liepa från Riga, britten Anthony Faroux eller tysken Maximilian Prüfer.

Mässorna ingick i ”Berlin Art Week”, hela konstvärlden var på benen: gallerier, institutioner, projektrum och flera privatsamlingar som öppnade dörrarna för allmänheten. I detta överflöd stannade jag bland mycket annat för Thomas Feuersteins mix av grekisk mytologi och bio-high tech (Haus am Lützowplatz), Geoffrey Farmers världsteater (Schinkel Pavillon) och en Harun Farocki-retrospektiv (Neuer Berliner Kunstverein).

”Berlin Art Week” drog i år 110 000 besökare, varav 33 000 till den nya mässan ”art berlin”.

Den är alltså en viktig turistmagnet och Berlins styrande är kloka/krassa nog att inse vikten av kulturevenemang och tvekar inte att bidra som sponsor.

Peter Cornell

Foto: © Harun Farocki/Antje Ehmann, Positions Berlin Art Fair. Berlin Art Week pågick 13 – 17 september 2017

Peter Cornell är tidigare professor i konstens teori och idéhistoria på Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Konstkritiker och författare till Den hemliga källan, Paradisets vägar, Gemensamma rum, Saker, Mannen på gatan och Öppningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.