Publicerad 09 december 2010 Av I Gå och se! Med 3760 Visningar

Ann Frössén och Birgitta Silfverhielm på ID:I Galleri

pressidi1Vid sidan av blommor är kanske hav konstens mest belastade motiv. Men också ett av de vanligaste. Kanske har det att göra med att vi som vattenvarelser (70% av vår organism består av vatten) har en särskild svaghet för det våta elementet. Eller så är det helt enkelt på det viset, att havets mångtydighet och dynamik attraherar konstnärer mer eller mindre automatiskt. Målaren Ann Frössén och skulptören Birgitta Silfverhielm har samarbetat kring en utställning som ger havet en bokstavligt talat tredimensionell gestalt.

Frösséns energiska måleri fångar havet på en detaljnivå där människan inte längre har någon betydelse, utan där naturen bara är vad den är, fri från alla kulturella associationer (bilden). Birgitta Silfverhielm har också vänt sig till en del av havet som vanligtvis inte befiner sig i konstens fokus, nämligen dess bottensediment. En serie lerskulpturer tecknar ett följsamt porträtt av havsbotten, som ges en personlighet med abstrakta och ändå sinnliga undertoner. I en video som bägge konstnärerna producerat möter vi barndomens lekfulla förhållande till havet, spetsat med en aning fara eller hot. Man ska inte leka med vatten.

Adress: Tjärhovsgatan 19, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 2/11 – 12/12

Anders Olofsson (text), ID:I Galleri (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

9 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.