Publicerad 02 september 2019 Av I Gå och se! Med 2156 Visningar

Ann Edholm på Galerie Nordenhake

Ann Edholm, Birken-au, 2019

Sammanhang har betydelse, och att namnge ett konstverk ger dimension. Men en titel stänger inte utrymmet för tolkning och engagemang. Den erbjuder i all enkelhet riktning. I vissa fall mot ord vi redan känner.

Birkenau var det största koncentrationslägret i Auschwitz. En välkänd plats och ett ohyggligt sammanhang. I Ann Edholms diptyk Birken-au erbjuds en fungerande yta för begreppet att diskuteras. Över bildytan, in mot mitten påtagliga svarta kilar. Bakgrunden mörk och redovisar arbetsprocessen. En oerhörd komplexitet, men som går att följa. I målningens fysiska kropp görs det obegripliga hanterligt.

Ann Edholm bygger sin bildvärld utifrån ett egenhändigt sammansatt geometriskt lexikon. Referenserna har samlats in bland annat från konsthistoriskt kända verk. Den här utställningen har också starka band till poesi. Titeln Ängarnas avlägsna grönska lånar hon från Tadeusz Borowski och en serie målningar bär namn från en passage i Paul Celans De rumänska dikterna.

Ann Edholm, Det fanns nätter VII, 2019

Skulle man inte känna till Celans diktverk eller Borowskis dikt Auschwitz sol, som strofen Ängarnas avlägsna grönska är hämtad ifrån, finns ingen anledning att känna sig exkluderad. Strofen är titeln till fyra starka målningar (överst). Stora intrikata ytor med tydliga penseldrag. En smal kil centrerad i svart från målningens underkant. Abstrakta bråddjup. I samma storlek, placerade på var sin vägg i ett rum med fyra väggar och tre utgångar. Med eller utan referens är det en hisnande upplevelse.

Ann Edholm, Min bok, 2016

I den lilla diptyken Min Bok är de sedvanligt vita arken utbytta till mörka sidor. Mörka former på vit bakgrund som intar nästan hela bildytan. En notering om att berättelse är att befinna sig i sammanhang. Varje nyans har vikt och mening.    

På bästa sätt kräver Ann Edholms måleri en känslighet hos betraktaren. Möjligen tidskrävande, men konsten har förmågan att artikulera vad det handlar om att som människa befinna sig i världen. Givetvis kan de litterära markörerna som anges i en titel addera till upplevelsen, men kommunikation sker onekligen på fler frekvenser än de sedvanligt belästa.

Jenny Danielsson

Foto: Carl Henrik Tillberg/Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8. Utställningen pågår 22 augusti – 21 september 2019

Jenny Danielsson är frilansskribent och tycker om att prata konst. Det gör hon i podcasten The Artword och i Danielsson & Carlson, som hon driver tillsammans med Oscar Carlsson. Med studier i konstvetenskap och idéhistoria i bagaget har hon arbetat både på museum och galleri.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.