Publicerad 14 juni 2017 Av I Gå och se! Med 5411 Visningar

Andra sidan skiftet på Bonniers Konsthall

Under sommaren kan besökare på Bonniers konsthall beskåda en stor del av förläggaren Gerard Bonniers konstsamling i utställningen ”Andra sidan skiftet”. Gerard Bonnier var 30 år 1947, ett år som såg genombrottet för konkretismen i Sverige med utställningen ”Ung konst” på Galleri Färg och Form. Fram till 1987 (året då han gick bort) samlade Gerard Bonnier en stor mängd samtida ung konst, med en förkärlek för just konkretismen. 1987 skapade postmodernismens intåg ett paradigmskifte i den svenska konstvärlden. Då hamnade den generation av konstnärer som Gerard Bonnier samlat lite i skymundan, men har nu alltså återupplivats för utställningen på Bonniers Konsthall.

Samlingen hänger annars i Bonniers förlagslokaler i Stockholm men till konsthallen har över 170 verk av 85 konstnärer valts ut. Av dessa är 18 kvinnor, en indikation över Gerard Bonniers smak men även samtidens konstklimat. Konsten hänger i en tät salongshängning, en nödvändighet för att få plats med alla verk.

Bo Madestrand avslutar sin recension av utställningen i Dagens Nyheter med att den känns som ett beställningsjobb från ägarfamiljen Bonniers. Precis samma tanke hade nog många som var på vernissagen i förra veckan. Men trots den lite mossiga känslan som utställningen i sin helhet ger, och som förstärks genom salongshängningen, finns det guldkorn bland verken.

Kristina Eriksson (tv) och Torsten Andersson (ovan) finns båda representerade i utställningen. I parets verk kan man skönja många visuella likheter men framför allt handlar det om en likhet i inställningen till den egna konstproduktionen. Torsten Andersson var välkänd för sin kompromisslöshet gentemot sina verk och samma kan märkas i Kristina Erikssons process.

Ulla Wiggen finns representerad i utställningen med en av sina kretskortsmålningar som hon utförde mellan 1963 och 1969. Efter det lämnade Wiggen konstscenen i många år, men just kretskortsmålningarna ställdes ut på Moderna Museet 2013. I dessa finns en torr, avskalad estetik som samtidigt ger intryck av något som sjuder under ytan.

Att leta fram guldkorn och egna favoriter, som de nämnda, är nog det bästa sättet att närma sig ”Andra sidan skiftet”. Utställningen kan ses som ett tidsdokument men är ju framför allt en spegling av samlaren Gerard Bonniers smak. På gott och ont.

Johanna Theander

Foto: Magnus Bons. Bonniers Konsthall, Torsgatan 9. Utställningen pågår 31 maj – 20 augusti 2017

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.