Publicerad 04 maj 2011 Av I Recensioner Med 3279 Visningar

Aida Al-Tamimi på Galleri Flach

03tamimiDet skall vara en realist i år. Auktionshusen haussar priserna på Cecilia Edefalks och Gunnel Wåhlstrands verk, samtidigt som Karin Broos drar fulla hus på Borås Konstmuseum. Givetvis hänger gallerierna på trenden, väl medvetna om att det gäller att smida medan järnet är varmt. Efter år av postmoderna och post-postmoderna experiment och relationell estetik (vart tog den vägen?) är realistiskt måleri en gammal kassako som aldrig gör sin ägare besviken. Dessa kommersiella fakta är värda att ägna en stunds eftertanke nästa gång du läser en debattartikel om vårt förment undernärda behov av konstnärlig skönhet.

För så enkelt är det givetvis inte. Men realisterna passar likväl tidsandan som hand i handske. Och de följer ett konsthistoriskt spår som är riktigt ordentligt upptrampat. När fotografiets pionjärer vid 1800-talets mitt började framställa konstnärligt syftande bilder var det samtidsmåleriets klassiska genrer man sökte härma: scener ur Bibeln, historiska tablåer, lantliga miljöer. Det skulle rinna mycket vatten under de estetiska broarna innan fotografer och målare hittade sina nya identiteter i det föränderliga medialandskapet. För fotografernas del blev utvägen dokumentär och ruffig snapshot-estetik, för målarna olika former av modernistisk abstraktion. Men nu möts man igen, verkar det som.

Dagens målande realister är otänkbara utan fotografiet. Deras bilder är ofta tolkningar av kamerans bild av verkligheten, ibland så in i minsta detalj att en verklig kamera inte hade kunnat producera ett likartat resultat (jag bortser då från de konstnärer som i gammal god akademistisk tradition hellre målar som de gamla 1600-talsmästarna än med samtiden för ögonen). Inte sällan inkorporerar målningarna det analoga fotografiets ofulkomligheter som ofrivilliga ljusinsläpp, oskärpa och linsblänk. Det är en bild av en bild vi betraktar, inte en bild av verkligheten.

05tamimiI sina sämsta stunder är detta slags måleri tekniska show-offs, i sina bästa stunder öppet och experimenterande. Aida Al-Tamimi tillhör dessbättre den senare kategorin. Hon examinerades vid Kungl. Konsthögskolan så sent som förra året, och har samarbetat kring utställningen med curatorn Sara Walker (ett grep som är ganska vanligt utomlands, men ovanliga hos svenska gallerister). Resultatet har blivit ett lite trevande men tankeväckande möte mellan förmågan att fånga verkligheten i bild och glömskans eroderande inverkan på våra upplevelser. Al-Tamimi arbetar med bildfragment av omvärlden, som hon med måleriets hjälp rör sig över med lätt handlag. I likhet med fotografen Uta Barth är hennes fokus inriktat på detaljer som vanligtvis inte alls skulle fånga vår uppmärksamhet: några blomblad, ett bordshörn ett stolsben. Ibland ser vi samma motiv i olika ljus och färgton, ungefär som om hon rattat lite slarvigt med digitalkamerans vitbalansinställning.

Aida Al-Tamimis konstnärliga fokus kretsar kring det eviga problemet hur en veredhäftig helhetsbild av verkligheten alls är möjlig att återge. Är vi inte genom våra sinnens ofullkomlighet dömda till att uppleva i fragment? I hennes utställning finns en konstant rörelse mellan plötsliga glimtar av en sammanhängande helhet och insikten om att den bara är beständig en kort stund. Om behovet av skönhet har hon säkert inte funderat en sekund. Men längtan efter – och omöjligheten av – ett totalförklarande sammanhang brinner stark i hennes sympatiskt lågmälda måleri.

Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 31/3 – 8/5

Anders Olofsson (text), Galleri Flach (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

5 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.