Publicerad 29 augusti 2013 Av I Konstkommentarer Med 2197 Visningar

A blast from the past

Panorama, Lars Bohman Gallery, 2013.Gratis flasköl i långa banor. Foodtruck på plats. Enorma, nymålade utställningsrum. Gräddan av Stockholms konstpublik och samlare minglande på trottoaren. Det var bara avsaknaden av överdimensionerade kavajer som gjorde att förra veckans säsongsöppning hos Lars Bohman Gallery inte skulle kännas som en fläkt av 80-talet. Galleriets lokal är den klart största i stan, och skulle göra de flesta regionala konsthallschefer gröna av avund. Satsningen är enorm, och ska man hitta något liknande får man gå utanför konstvärlden, till fotbollsklubbar som Real Madrid och PSG som med täta investerare i ryggen flyttat upp i idrottens toppdivision på några få år. I likhet med PSG har Lars Bohman Gallery värvat sin egen Zlatan, galleristen Angelika Knäpper. Därmed återvänder hon till platsen där hon började sin galleristbana.

Med sin erfarenhet och näsa för goda och utvecklingsbara konstnärskap har hon i egenskap av chefsintendent en nyckelroll i galleriets framtid. Ty faktum är att medan Lars Bohman Gallery på senare år haft allt svårare att åstadkomma angelägna utställningar så har Angelika Knäpper Gallery gått från klarhet till klarhet. Det märks även i öppningsutställningen, där bägge galleriernas konstnärer – totalt hela 43 stycken – visar upp sina verk. Man behöver inte titta så länge för att snabbt se vilka som är “Knäpperkonstnärer” och vilka som är “Bohmankonstnärer”. Det mesta av fräschör står Knäpperkonstnärerna för, i Bohmans stall finns numera tyvärr en hel del konstnärskap som passerat sitt bäst-för-datum med god marginal. Man kan därför gissa att det på längre sikt kommer att bli en del utskiftningar i det nya jättegalleriets stall. Till det bättre, kan man tro.

Öppningsutställningen “Panorama” pågår under perioden 23/8 – 22/9. Adressen till galleriet är Karlavägen 9 i Stockholm.

Anders Olofsson (text), Lars Bohman Gallery (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.