Galleri Lars Bohman är ett koncept och den som besöker galleriet kan förvänta sig välproducerade utställningar av väletablerade svenska och internationella konstnärer. Lars Bohman själv sålde galleriet till Jan Hansen för åtta år sedan och verksamheten har sedan dess gått samman med Angelika Knäpper Gallery. ”Lars Bohmans” galleri har fortfarande en helt tydlig profil. Och på något sätt är det uppenbart hur Lotta Hannerz bilder och objekt passar in i denna. Hannerz konst beskrivs också väl passa in inom surrealismen. Nu skiljer sig Hannerz konstnärskap och verksamhet en hel del från de konstnärer som representerade genren under 1920-1930-talet. Men det faktum att hon bor i Paris förstärker möjligen den surrealistiska kopplingen. Skillnaderna är förstås helt naturliga då tiden nu är en annan. Ändå finns det både nostalgi och en påtaglig tidlöshet i framförallt Hannerz målningar. Det vore väldigt intressant att se hur en surrealistutställning med Lotta Hannerz skulle te sig om cirka hundra år. Måhända skulle hennes objekt stå sig utmärkt väl bredvid en pälsig lunchskål av Meret Oppenheim. Just nu känns det dock inte som att detta skulle tillföra så mycket för Hannerz konst, som klarar sig väl utan vidare genrereferenser.
Hannerz är inte vad man skulle kalla en målarnas målare. Med detta sagt verkar hon inte vara en konstnär som i första hand söker färg i motiven eller utforskar materialets möjligheter. Således speglar de mer tematiken i sitt ofta triviala och ibland banala kartläggande av vardagen. De verk som lyckas bäst måleriskt är de med motiv som anslagstavlor och med papper av olika slag. Här kommer konstnärens känsla och stringens mer till sin rätt. Materialskickligheten i objekten är fascinerande i sig och där kommer den idébaserade delen av konstnärskapet friktionsfritt fram.
Humorn är alltid närvarande, både med ordvitsar, absurdism och konsthistoriska referenser. Vid vissa tillfällen landar humorn helt rätt då den visar en annan botten, så som i en skulptur av två handdockor vilka istället för huvuden har just händer. Den ena dockan har gycklarkläder och gesten som handen gör, visar att den förklarar något för den andra. Och det är just så som konstnären i galleriet gör då hon iklär sig humor för att redovisa något absurt eller tankeväckande ur det vardagliga. Ett annat verk som attraherar besökarna är det med en såpbubbla i ett skruvstäd. Såpbubblan är helt verklighetstrogen med prisma och en elasticitet som man genast vill gå fram och känna på. Samtidigt vet vi att den är gjord av ett material som skulle krossas i tusen bitar om vi bara skruvade åt städet det alla minsta Precis så kan konstnärers koncept och idéer te sig tåliga, men lätt går fullständigt om intet vid fel slags påverkan.
Adress: Karlavägen 9, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/4 – 11/5
Jakob Anckarsvärd (text), Lars Bohman Gallery (foto)