Speglingar. Spegelbilder. Bilder av speglar. Bilder av målningar. Målningens spegel. Målningen. Rummet. Tanken stegras och blicken svindlar en aning inför den massiva ström av intryck som kommer från Ylva Oglands dubbelt dubblerade måleriinstallation. Två verk, bestående av två målningar vardera, med samma motiv, visas på två olika platser. En mörkare version med svart botten på Fruit and Flower Deli – som även fungerar som Oglands ateljé – och ett ljusare, spegelvänt par på galleri Charlotte Lund. Torsten Andersson myntade begreppet diptykdiptyk och det beskriver ganska väl konstruktionen här; konceptet avser inte bara ett visst antal målningar utan det markerar också en kedja av sammanlänkade verk.
Av högsta vikt är hur målningarna installerats. De stora dukarna står uppställda ute i rummet med bastanta stafflier och stenar som stöd. Hos Charlotte Lund vänder målningarna ansiktena mot varandra, den ena målningens bildyta är synlig bredvid den råa baksidan på den andra. Arrangemanget pekar ut duken – och målningen som objekt – som en betydelsefull del av det självrefererande spelet. I Fruit and Flower Deli är den ena målningen placerad i ett hörn medan den andra ligger på golvet. Till varje par av målningar hör ett litet tält av målarduk som vänts ut och in, så att färgen på den målade sidan framstår som en kroppslig öppning i hyddan. Tältets form bildar en pentagon vars fem kanter ritats in på målningarna med en spegel i mitten. Inne i tältet brinner ett stearinljus – installationernas respektive epicentrum.
Genom utställningens uppdelning sker också en perspektivisk dubblering. Rummen är inom gångavstånd så att målningarna i det ena fortfarande finns på näthinnan vid inträdandet i nästa, men ändå tillräckligt långt för att promenaden mellan – och rummens olika karaktär – skapar ett befriande glapp och en distans i tiden som förvandlar lokalerna till ett poröst minne av varandra. Upplevelsen sträcks ut i tiden, och bilden kommer åter. Ogland har tidigare talat om representationen som en vätska och något av dess flytande karaktär tydliggörs i hennes på en gång ytterligt stillastående men också ogripbart undfallande installation. De uppenbara likheterna, och de ofrånkomliga jämförelserna, mellan verken ställer sig – paradoxalt nog – en aning i vägen för betraktelsen.
Målningarna står fram som en vägg med ett sammanpressat bildrum som framställer Ogland själv på knä omgiven av föremål från hennes tidigare verk. Den japanska dockan från Bonniers konsthall står vakande i bakgrunden. Gestaltningen av Oglands nakna kropp är oprecis, och först trodde jag hon tar tag i en valk på magen, men ser sedan att hon injicerar något. Oglands bildvärld färgas av mörka underströmmar av både personlig och konsthistorisk laddning. Velázquez mästerverk ”Las Meninas” är här en uttalad referens, vars porträtt av kungadottern speglas i en inmålad bild av Ogland som flicka. Hennes blick viker inte. Mot bakgrund av Oglands upptagenhet vid bilder från sin barndom väljer jag att tolka det som att hon injicerar flickans livsgnista – symbolen för konstnärlig skaparkraft och inspiration. Sprutan som livgivaren, och som metafor för representationen. Bilden av bilden.
I målningarna bygger Ogland vidare på sin tvillingpersona Snöfrid, som med alla utarbetade detaljer och rekvisita bildar en ganska tröttande personlig fiktion, och som dessvärre ökar den interna rundgången mellan bilderna utan djupare anknytning till samtalet med Velázquez. För Oglands historiska medvetenhet och tekniska briljans utgör – och utför – intressantare förvandlingsnummer i sig. Den grå tonen i målningarna hos Charlotte Lund övergår i en intagande rosa färg som återkommer i tältet framför. Förhoppningsvis står det rosa för en öppning mot något mer oslipat och mindre säkrat i Oglands annars knivskarpt konceptuella värld av esoteriska uppenbarelser.
Bildinfo: Övre bilden är från utställningen på Charlotte Lund, den nedre från Frout and Flower Deli
Adress: Kungstensgatan 23 och Birger Jarlsgatan 31, bägge i Stockholm
Utställningen pågår under perioden 17/11 – 21/1 2012
Magnus Bons (text), Anders Olofsson/Fruit and Flower Deli (foto)