I sin sjätte separatutställning på Galleri Magnus Karlsson, ”The Eaters”, fyller Thomas Broomé sin vana trogen galleriet med en blandning av skulptur, måleri och installationer. Här finns också de återkommande referenserna till andra konstnärer och verk. Dock handlar det inte denna gång om att utforska en specifik konstnär, såsom Ingmar Bergman i utställningen ”Gästen” eller Andy Warhol i ”Pieces of Andy”. Genom att referera till andra konstnärer utforskar Broomé snarare sig själv och den egna kreativa processen. Var kommer idéer från? Och vad är de värda om de stammar från yttre stimuli snarare än den egna känslovärlden?
Titeln ”The Eaters” syftar förmodligen till det som Broomé själv skriver om i utställningstexten ”Äta med ögonen”, om att äta konst. Det är en högst personlig och välskriven reflektion över Broomés konstnärliga process, och för besökaren ger den en unik inblick i hur en konstnär filosoferar kring yttre inspiration och referenser. Och i Broomés fall är referenserna många. Verken anspelar på vitt skilda konstnärer från Öyvind Falhström och Olle Baertling till Andy Warhol och Damien Hirst där typiska motiv reproduceras och får nytt liv i Broomés konst. Där konsumeras de också, bokstavligt, genom att representeras med tuggor tagna ur dukar eller med besticken i högsta hugg. Verket ”Eat Me, Eat Me, Eat Me”, ett bort där ordet Eat täcker varje ledig yta blir som ett mantra eller en besvärjelse. En del referenser blir definitivt övertydliga men eftersom andra är desto mer subtila jämnas intrycket ut och utställningen som helhet lyfter flera viktiga ämnen.
Ett av dessa kan sägas vara konstkonsumtion i ett större perspektiv. Även om referenserna och motiven i ”The Eaters” stammar från Broomés högst personliga upplevelser av att med kroppen möta andra konstnärers verk, är det svårt att inte dra egna paralleller. Bland annat till konstkonsumtion i stort såsom konstmarknadens arbiträra prishysteri där konst av just Damien Hirst och Andy Warhol säljer för astronomiska summor. Där konst konsumeras för sitt monetära värde.
Det är också svårt att inte dra paralleller till konstkonsumtionen på sociala medier, där konst konsumeras och delas som en del av ett mer personligt varumärkesbyggande. Konsten och dess sammanhang såsom utställningar, gallerier och nätverk får där representera statushöjare eller symboler för allmänbildning. Konsumtionen av konst visar att man har tillträde till en värld som definitivt inte är tillgänglig för alla.
Just detta, Thomas Broomés förmåga att framställa något högst personligt som ändå slår an inom många av oss, är en styrka i hans konst. En av många.
Johanna Theander
Foto: Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12. Utställningen pågår 27 april – 8 juni 2019