När stod du senast i inuti en skiss skala 1:1? Ett tag sen sist kanske. Det händer inte speciellt ofta. Simon Starlings gestaltning på Hplus i Helsingborg är ett tillfälle att kliva rakt in i ett konstnärligt skissförfarande. Byggprojektet Hplus undersöker byggande och medborgardemokrati, resultatet ska bli en ny stadsdel utmed Helsingborgs hamn. Staden kommer att få en ny fasad längs Öresund som ska rymma bostäder och arbetsplatser. Alla medverkande; från arkitekter, byggherrar och konstnärer till kommun och medborgare deltar i en dynamisk plan- och byggprocess. Under tjugofem år från nu ska Hplus undersöka den nya stadsmiljön parallellt med att den etappvis förverkligas. Samtidskonsten har en egen position. Helsingborg har bland annat anställt en konstnärlig ledare, Jessica Segerlund, för att kommunicera stadens visioner om konsten som vägvisare. Samtidskonstens alla metoder, processer och uttryck kan vara ett utmärkt sätt att få med medborgarnas tankar och engagemang. I första skissfasen har konstnären Simon Starling och designgruppen Front bjudits in för att skapa konstnärliga prototyper i stadsplaneringsprocessen. Pågående projektfas visas under namnet Folkets Hamn. Tillbaka till skissen i skala 1:1.
Simon Starling är engelsk konceptkonstnär med ett konstnärskap som nästlar och vrider sig runt det lilla, han undersöker varje molekyl. Han är skapare av scenarier i vilka han undersöker komponent för komponent. Konstnären engagerades av Hplus för att medverka med sin yrkeskunskap i planprocessen, det vill säga grundutformningen av den nya stadsdelen. Simon Starlings förhållande till Helsingborg består i att under ett års tid pratat och druckit kaffe, diskuterar och grillat tillsammans med människor i staden. Hans samarbetspartners blev undervägs den lokala brevduveföreningen, en ideell förening som drivs av människor med brokig bakgrund. I populär politisk anda tillförde brevduveföreningen det civila samhällets åsikter och idéer till stadsplaneringsprocessen. Simon Starlings prototyp är en övergiven magasinsbyggnad i Folkets Hamn. Under sensommaren kunde publiken stiga in i det magasin som blev skissen av samvaro och tankar. Cirkulära öppningar i gatuplan är entréerna in i skissen. När man höjer blicken ser man de cirkulära hålen i taket. Det var genom dem som en helikopter sänkte ner brevduveburarna. Burarna står här nu tomma och smutsiga av fågelspillning och fjädrar. Rummet är rufft och bara med hjälp av många människor och ett gott mått av mänsklig värme känns det välkomnande. Ensam är det som att stiga in i en övergiven industrilokal som berättar historier från förr. Skissen baseras på håligheterna och ljusets tidsvisa förflyttning över dagarna och årstiderna. Prototypen indikerar inte mot vad gestaltningen är på väg. Betraktaren får nöja sig med att vara nyfiken på fortsättningen.
När Simon Starlings gestaltning befinner sig på det abstrakt undersökande planet går designgruppen Front rakt på sak fram till användbara bruksobjekt. Front med medlemmarna Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren arbetar med designprocesser från initialskede till färdig produkt, gärna genom utforskande och experimentella metoder. Deras prototyp i Folkets Hamn tar fasta på att det destruktiva i en byggprocess kan bli något kreativt. Av återvunnet rivningstegel från Helsingborg har de skapat en grillplats för staden. En ensam vandrare kan slå sig ner på en tegelbänk för att fånga havet och vinden i sitt sinne. Men mer troligt kommer prototypen vare en mötesplats där man samlas runt grillen för att ha kul, prata och äta. Med tillägget att varje grillare befinner sig i en unik helsingborgskontext. På andra sidan sundet ståtar slottet Kronborg som en gång var Shakespeares skådeplats för dramat Hamlet. När helsingborgarna lägger sin biff på grillen bränns Sheakspears textslingor in i köttet. Varje grillare bjuds på en bildningsresa guidad av hungern. Invänta bra väder om du vill kulturgrilla, platsen ligger i Helsingborgs kargaste hamnområde.
För alla som inte är involverade i Hplus kan det behövas en del bakgrundsinformation för att förstå samtidskonstens roll i stadsdelens tillblivelse. Som social gestaltning är prototyperna intressanta. Helsingborg är en modig stad som låter sina invånare bli delaktiga i samtidskonsten och stadsplaneringen. Nu är det spännande att se Fronts och Simon Starlings prototyper utvecklas till platser som inbegriper både sociala samspel, funktion och visuell gestaltning. Hplus är ett projekt att följa, inte minst för små kommuner med resurser att tänka större.
Hplus Folkets Hamn, Redaregatan, Helsingborg
Hplus hemsida: http://hplus.helsingborg.se/
Kristina Möster Nilsson (text), Arne Gustavsson/Jessica Segerlund (foto)