I samband med Damien Hirsts spektakulära auktion på Sotheby’s tidigare i höstas hörde jag en kritiker utnämna Hirst till Andy Warhols främste arvtagare av idag. Och, tja, det kanske stämmer på vissa sätt. Inte minst statusmässigt. Nog är han, liksom Warhol var, en gossen ruda som befinner sig mitt i konstvärlden men som inte drar sig för att bryta med kutymen och öppet råhångla med konstens mest kommersiella sida.
Men själv skulle jag satsa på två andra konstnärer som samtida arvtagare till Warhol. Dennes rastlösa gränsöverskridande och intresse för det ikoniska kändisskapet får idag sitt mest helgjutna uttryck i verk av britten Banksy och amerikanen Shepard Fairey. Båda dessa konstnärer kommer ur gatukulturen men överskrider sedan länge de alltjämt annars hårdbevakade gränserna mellan sub- mass- och finkultur.
I slutet av 90-talet hade Shepard Fairey sin första separatutställning utanför USA. Det var på det lilla galleriet Laboratoriet på Söder i Stockholm. Då handlade om signerade screentryck med motiv som bland annat hämtats från Faireys ”Obey Giant”-kampanj. Som jag minns det gick även de andra trycken i samma elegant grafiska retrostil. Jag minns att jag tyckte att det var snudd på för elegant, balanserande nära det syrefattiga. Men jag var ändå imponerad av bilderna som hade en tydlig koppling till såväl sjuttiotalets som 20-talets affischkonst. Ikonografi lånade både från reklam och från olika politiska rörelser men Fairey gav det annars allvarliga formspråket en ironisk ton. Samtidigt med utställningen på Laboratoriet gick hans affischer att se runt om i Stockholm. När han ett par år senare omvandlade sin street art-kampanj till ett klädmärke så var vi nog många som kände oss lite besvikna, fast själv har jag ändå inte kunnat låta bli att köpa en tröja.
Vid ett besök i New York tidigare i år insåg jag att Fairey nu gått hela varvet runt och börjat göra politiska verk. Mycket konkret politiska bilder till stöd för presidentkandidaten Barack Obama. Faireys porträtt av presidentkandidaten gick att finna som stickers på väggar och som grafiska blad på NY Art Book Fair samt på t-shirts som såldes av gatuförsäljare vid Union Square. I ett brev tackade Obama Fairey för hans stöd: ”Your images have a profound affect on people, whether seen in a gallery or on a stop sign. I am privileged to be a part of your artwork and proud to have your support.”
Nu har tidningen Time valt Barack Obama som årets person. På omslaget av det rykande aktuella numret: Faireys porträtt av Obama.
I februari har Shepard Fairey sin första mitt-i-karriären-utställning på ett stort konstmuseum. ”Shepard Fairey: Supply & Demand” på The Institute of Contemporary Art in Boston öppnar 6 februari. Återstår att se om detta blir hans verkliga genombrott även i konstvärlden.
2008-12-30 Jacob Kimvall (text och foto)