Det är förmodligen få människor som inte dras till storslagna vyer oavsett om det är från en skyskrapa där gatulivet nedanför kan te sig som en myrstack eller om det är från en utsiktspunkt i naturen. Är det känslan av storslagenhet och litenhet på en och samma gång som gör oss andäktiga? När konstnärer under historiens gång har avbildat naturen följer samma känslor med oavsett om vi rör oss i en idealiserad, romantiserad eller realistisk tradition. Marcus Larsons småländska vattenfall från mitten av 1800-talet låter betraktaren dras med in i forsens kraft och det dramatiska tilltalet går inte att ta miste på. Inför naturen är vi människor små.
När jag möter konstnären Roger Mettos landskapsmåleri i en av de mindre salarna på Bildmuseet slås jag av det utsträckta formatet på målningarna, likt panoramor. Inte bara vidsträckta vyer utan också ett vidgat synfält fångar landskap där berg och dal är centrala. Den svenska fjällvärlden känns igen och med utställningstiteln ”Kryosfär” är den nordliga breddgraden given.
Metto, ursprungligen från Kiruna, vänder dock realismen ryggen och fångar istället naturen genom starka färger, effektfulla kontraster och abstrakta inslag. Vi betraktar landskap i metamorfos – de omvandlas framför oss – från fjällmassiv till självlysande monument. Det är suggestiva bilder som låter sig tolkas som drömda scenarier eller dystopiska framtidsvisioner.
I verket Ouvertyr (2017, detalj överst) öppnar sig fjällmassivet likt den berömda Lapporten och det mörka berget är fläckat av snö medan landskapet framför är grönt. Ett vattendrag bildar en ljuskälla i förgrunden. Titeln skapar en föraning om att något ska hända och tillsammans med det smutsvita molnet över bergskammarna ger det landskapet en ödesmättad stämning.
Strikt definierat betecknar kryosfär den del av jorden som täcks av fruset vatten, men i ett konstnärligt sammanhang vidgas begreppet till tid och rum, situationer och platser, fysiska såväl som mentala tillstånd och precis där i fokalpunkten av dessa finner man Roger Mettos landskapsmåleri likt ett fruset ögonblick.
Katrin Sten
Foto: Per Myrehed, Bildmuseet, Östra strandgatan 30 B, Umeå. Utställningen pågår 20 maj -17 september 2017