Konstens relation till vad man lite slarvigt skulle kunna kalla marknadskommunikationen har alltid varit nära och dynamiskt. Konstens formspråk och val av symboler har alltid förr eller senare letat sig in i de politiska, religiösa och kommersiella budskapens värld. Men det har hela tiden rört sig om mötande trafik: lika vanligt har det varit att konsten lånat element från den publika offentligheten. Tidigare i år visade Jacob Dahlgren grafiska verk på Andréhn-Schiptjenko, där formspråket filtrerats ut från diverse informationsskyltar och förpackningsomslag. Genast blev det tämligen uppenbart att reklammakarnas inspirationskällor funnits i den moderna abstrakta konsten. Lånekarusellen hade gått ett helt varv runt.
Patrik Karlström är en konstnär som med nästan förfärande konsekvens ägnat sig åt att göra oss uppmärksamma på hur mycket av det bildspråk vi dagligen möter som är produkten av ett tänkande som en gång i tiden förmodligen var fräscht, men som numera slaknat till trötta klichéer. (På denna punkt har inte heller konsten varit helt oskyldig.) Karlström har med en systematik värdig Carl von Linné samlat på sig och strukturerat bilder ur olika företags och organisationers presentationsmaterial, både foton och grafiska illustrationer. Bergstoppar i solnedgång, grusvägar som vindlar bort mot horisonten och broar över mer eller mindre strida vattendrag – alla har de en hemvist både i konsten och i börsbolagens årsredovisningar. Och säg den kommersiella bildbyrå som inte håller sig med ett lämpligt antal portföljer innehållande tjusiga landskapsbilder, redo att tas i bruk när VD skall göra nästa presentation av företagets utmaningar eller vägen mot framtiden?
Karlström är en skicklig pedagog när det gäller att medvetandegöra den förkärlek för schabloner som – vanligtvis utan att vi anar det – styr vårt val av bilder och sättet att tolka dem. I några av hans tidigare utställningar har det varit lätt att uppskatta just denna småtorra men ändå spirituella form av bildpedagogik. Men samtidigt lurar alltid risken där att budskapet Karlström vill framföra stannar vid ett konstaterande som lätt kan sammanfattas i en enda mening med bilderna som illustrationer.
Denna risk har han emellertid lyckats parerar i sin nya utställning – den sjätte i ordningen – på Roger Björkholmen Galleri. Denna gång är temat vattenfall, ett motiv som i sig kanske är det mest kitschiga av alla som Karlström hittills ägnat sig åt. Karlström väljer medvetet ett bildspråk som stryker schablonerna medhårs: här är det kraft, skönhet, friskhet och livsbejakande som skall framhävas. (Bildtitlarna är också genuin s.k. corporate bullshit av typen ”The whole becomes greater than the sum of the parts” och ”Building on success. Focused on the future”.) Plötsligt inser man den hemska sanningen, att den naturlyriska stämning som omger ett enda vattenfall lätt förvandlas till visuella floskler när de utträder en masse. Och det blir svårt att leta efter illustrationer till nästa Power Point-presentation efter att han konfronterats med Karlströms oerhört konkreta bildanalys.
Men tar man sig tid att titta lite noggrannare framträder faktiskt en annan dimension i Karlströms bilder. Färger träder fram som man inte trodde fanns där, slöjorna av vattendroppar antar en närmast målerisk karaktär och gör bilderna rörliga och laddade på en betydelsenivå ganska långt från schablonerna. Med ens blir vaneseendet genomskinligt och det blir kanske trots allt möjligt att återvinna något av friskheten i den ursprungliga upplevelsen.
Utställningens andra del består av en serie målningar med tydlig släktskap till Kenneth Nolands ”Target Paintings”. Men som vanligt är det något skumt även med dessa bilder. Givetvis har Karlström plockat dem från olika företags kickoff-möten. Man behöver inte se särskilt många av Karlströms Noland-parafraser för att aldrig mer vilja höra ordet ”målbild”. Men det är också här som konsten och marknaden fullbordar den perfekta cirkeln. På Internet finns nämligen sedan en tid tillbaka The Pop Art Machine, en webbtjänst där roboten Van Gobot hjälper besökarna att skapa målningar helt i colorfield-estetikens anda. Att producera sin egen Noland-måltavla är lätt som en plätt. Med etta i åtanke blir Patrik Karlströms konst profetisk.
Adress: Kommendörsgatan 15
2009-11-19 Anders Olofsson (text), Roger Björkholmen Galleri (foto)