Hur ser förhållandet mellan religion och konst ut idag? Vad förenar och vad skiljer åt? Ämnet är i högsta grad aktuellt, inte bara genom dramatiken kring Mohammed-teckningarna och händelserna på Charlie Hebdos redaktion. Är det så att vi bevittnar en religiös återkomst i Europa? Ett begrepp som det ”post-sekulära” pekar mot religionens allt mer växande närvaro inom politik och samhällsliv. Men trots detta är religion sällan är ett tema för utställningar med samtida konst.
Detta vill Malmö Konstmuseum ändra på genom den stora samlingsutställningen Rainbow in the Dark, som visar verk av ett trettiotal internationella konstnärer. Man drar tänkvärda paralleller mellan religion och konst som två etablerade system baserade på tro och övertygelse. Flera verk skildrar iscensättningar av ritualer inom islam och kristendom. Bilder av religionen som performance? Över huvud taget innehåller utställningen ett mycket varierat urval av verk som spelar med och mot olika former av samtidskonst.
Här visas allt från en regelrätt postmodern installation om ett projekt att få påven att avskaffa helvetet, till nytillverkade talismaner gjorda av medicinska piller och all möjlig bråte. På stora banderoller görs också (över)tydliga kopplingar mellan konsthistoriska motiv av Maria och Jesusbarnet bredvid israeliska nyhetsbilder av en beslöjad kvinna med sin pojke i famnen.
Men även mer behärskade inslag finns i form av Carl Johan Erikssons svartvita fotografier och teckningar från området som sägs vara platsen för det kommande slaget Armageddon. Eller Magnus Bärtås intressanta film Miraklet i Tensta (Theoria) som återger den virala diskussionen kring Jungfru Marias påstådda uppenbarelse i Tensta för ett par år sedan. Där läser några personer högt med ansiktena suggestivt belysta av datorernas skärmar.
Utställningen innehåller fler sevärda filmer och kräver att besökaren avsätter en hel del tid. Men här finns också verk med direkt utdelning som Mirosław Bałkas kusligt taktila skulptur av en påve och ett får. Jag är upprymd av att äntligen ha sett den i verkligheten.
Magnus Bons
Foto: Malmö Konstmuseum, Malmöhusvägen 6, Malmö. Utställningen pågår 17 oktober 2015 – 17 januari 2016