Det mest förundrande med Meriç Algüns språk- och textbaserade praktik, det som fängslar och efteråt dröjer kvar hos mig, är konstnärens förmåga att med få utvalda, oftast enkla medel öppna en värld. För att där skärskåda våra tankesystem och samhälleliga strukturer. Jag tänker på Algüns tidigare verk, till exempel Ç (The unfortunate letter) från 2013 om brev som konstnären fått från svenska institutioner och myndigheter där cediljen i hennes förnamn konsekvent utelämnats eller ersatts med andra tecken. En till synes obetydlig detalj som avslöjar en byråkratis minst sagt rigida uppbyggnad.
I sin pågående utställning på Magasin III visar Algün tre relaterade verk som tillsammans utforskar ämnet ”begär”. Denna ursprungliga drift tillika evigt undflyende abstraktion som både skapar och skakar om våra verkligheter. I installationen A glossary of distance and desire (2019-2023), som för övrigt gett utställningen dess titel, lägger konstnären fram en egen vokabulär för att tala om begärets mekanismer och följder i relation till kärleken.
Som en arkivarie med en strukturalists själ har Algün minutiöst arrangerat ett drygt 100-tal föremål – fossiler, ordboksurklipp, diverse samlarsaker, böcker och ljud – på sju podier i olika starka kulörer. Tillsammans formar föremålen och konceptet överlappande nät av språkliga relationer som vävs ihop till otaliga utsagor. Det är bara att upptäcka och följa upp de osynliga trådarna.
A glossary of distance and desire genomsyras av en utpräglad västerländsk idétradition. En viktig utgångspunkt är Platons Symposium och Aristofanes tal om gudarnas bestraffning att klyva människan itu; om människans irrande och längtan efter att hitta sin andra hälft och återigen bli hel. Denna klassiska idé om separation och saknad som begärets drivkraft har konstnären kopplat till teoribildningen om kontinentalplattornas drift mot och från varandra. En konstant cykel av attraktion och bortstötning, i väntan på att teorins hypotes om landmassornas förening i en superkontinent inträffar.
Det är riktigt poetiskt med de sju podierna som representation för kontinenterna, åtskilda från varandra genom hav av tid och rum. Gestaltningsmässigt är det dock varken uppenbart eller något jag intuitivt upplever utan den förmedlande texten i utställningsbroschyren. Ändå, när jag vandrar i zickzack bland podierna känner jag att Algün lyckats väl med att etablera en stämning. Den om det smärtsamma avståndet och den konsumerande längtan efter den åtrådda; om de oundvikliga förlusterna och eventuella vinsterna när splittringen är ett faktum.
Längtan efter evig kärlek och den rätta är något som även kapitalismen och strategisk branding länge exploaterat. Utställningens andra verk, Eternity 1988-∞ (2019-pågående) omfattar en samling annonser för Calvin Kleins parfym Eternity uppsatta som en lång bård längs två väggar. De svartvita bilderna utgör ett axplock ur en trettiofem år lång och pågående marknadsföringskampanj, där samma kvinnliga modell är frontfiguren i de två bildmotiven: det perfekt matchade paret alternativ den lyckliga familjen, alltid vid en strand.
Det dröjer inte länge förrän jag blir varse en annan aspekt i sammanhanget. Hägringen om den eviga kärleken i Eternitys reklam tycks endast gälla om en är vit, heterosexuell och behåller exakt samma utseende och kroppsform i över tre decennier. Det är faktiskt roligt att se hur fenomen förknippade med begrepp som mångfald, HBTQI+, kroppspositivism, BIPOC aldrig hänt i Calvin Kleins värld.
Utställningens tredje verk förstärker, om något, absurditeten i Eternitys klyschiga bildspråk. Installerat på en av museets gästtoaletter spelas Eternity (Forever) (2023), ett montage av ljudspår från reklamfilmer för parfymen. Medan jag lyssnar till tillgjorda kärleksförklaringar, ljud av vågskvalp och romantiska musikslingor undrar jag om Eternitys försäljningstrick idag fortfarande kan generera någon reell vinst.
Men, tänker jag när jag kommer ut från toaletten, som alltid när begäret väl väckts, törstar man efter mer.
Gabriela López
Magasin III, Frihamnsgatan 28. Pågår 1 april – 17 december 2023