Efter två års coronafrånvaro öppnar så Market igen under helgen 18-19 september, med 35 främst nordiska gallerier, och över 100 konstnärer från 15 länder. Det tydliga upplägget med solo- eller duoutställningar är genomgående hos flertalet gallerier. Liljevalchs blir en handelsplats och mötesplats för branschen för några dagar, och en möjlighet för den stora allmänheten att på en liten yta se massor av konst. Så nog är mässan efterlängtad, även om de flesta galleriernas verksamhet ändå pågått någorlunda som vanligt under pandemin.
Market sprider även ut sig i Liljevalchs + med ett, något nedbantat, seminarieprogram och däremellan ett filmprogram med kvinnliga konstnärer. Dessutom visas i en av de nya salarna en sevärd sammanställning skulpturer av bland andra Katrine Helmersson, Jone Kvie och Per Kirkeby. Dagsljuset flödar in över Helmerssons gipsfallosar – eller är det hattifnattar? – där de står utplacerade direkt på betonggolvet. Gjorda för 30 år sedan för Wanås bokskogar ger de här en fin uppfattning om hur självklart den tillbyggda miljön möter konstverken.
När pressen släpptes in på mässgolvet höll fortfarande många gallerier på att hänga sina bås. Lite trist, men ungefär som det brukar vara i tidspressen. Och tillräckligt många var ändå så pass färdiga att det var möjligt att få ett intryck över årets urval. Även om konsten som visas som vanligt är rätt brokig – här finns något för alla smaker – så verkar ett abstrakt måleri tagit över efter många år av realism och figuration. Över huvud taget visas mest måleri och skulpturala objekt på mässan, väldigt lite fotografi och knappt någon video alls.
Elastic presenterar ett snyggt och tydligt bås med Charlotte Walentins vertikalt veckade och Per Mårtenssons horisontellt streckade målningar. Olika slags händelserika utbredande ytor visas i Jim Thorells (Loyal) rastlöst tecknade och Martin Gustavssons (Flach) flödande dukar. Ändå är Gustavsson inte utpräglat abstrakt utan arbetar med en kombination av uttryck, och visar, liksom sin medutställare Lisa D. Manner målningar i en mättad och glödande färgskala. Fler verk av Gustavsson kan ses på Sotheby´s i Galerie Aronowitschs gamla lokaler på Sturegatan (till 25/9).
Även Mark Frygells svit av kluriga målningar hos Andréhn-Schiptjenko befinner sig i ett dramatiskt gränsland. Mellan saga och verklighet och i en ytterst detaljerad trakt uppbyggd av suggestivt heltäckande texturer. Frygell tar här ett intressant kliv framåt och målar sig igenom färgerna en i taget. Han får, lite oväntat, en bundsförvant i Anders Knutssons monokromer strax intill i brittiska Knight Webb Gallery, ett av mässans få gallerier utanför Norden. Knutsson målar på specialvävd textil med olika strukturmönster som han går över med luftiga enfärgade lager. Sedan länge med en fascination för färgens egenskaper och ett intresse både för Isaac Newtons teorier och regnbågens spektrum. Jag ser en tilltalande mix av jordnära hantverk och målerisk mystik.
Skojig utdelning ger Joakim Ojanens skruvade grupputställning med utvalda favoriter hos Larsen Warner och Johan Bergström Hyldahls än mer uppskruvade leksakskonst hos Cecilia Hillström. Lika tydligt drivna åt ett håll, om än lite lugnare, är Kristina Abelli Elanders komiskt skrämmande textila collage (Cornelia Sojdelius Gallery) och Love Lundells grafiskt myllrande landskap (Wetterling). Välj själv om du vill att (mar)drömmen ska vara i färg eller svartvitt. Den melankoliska tonen tycks närmast fulländad i Johanna Karlssons svit av detaljerade panoramaskåp hos Magnus Karlsson.
Ändå är det presentationer av några konstnärer ur en äldre generation som imponerar allra mest på Market. Att du på samma plats kan se ett nytt stort väggverk av Jan Håfström (Andersson/Sandström), Eva Langes utsökta objekt i gips och alabaster (Belenius) och både en stark svit teckningar och ett par målningar av Torsten Andersson (Nordenhake) gör mässan till ett absolut måste. Drömformer och teckenminnen blir gemensamma drag för denna högintressanta trio. Alla mästerliga i hur de, var och en på sitt sätt, låter idé och material förenas.
Om du ändå är på stan, gå gärna och kolla in legendaren Richard Serras grafik i Andersson/Sandströms nya lokal på Hudiksvallsgatan. Massivt mörka, omedelbara stora former och spiraler. Tjocka tunga färglager. Som hela stycken av jordig fuktig mark. Och samtidigt torra och avvisande bilder. Svårgenomträngliga. Något av samma fascinerande stumhet finns hos den för mig nya bekantskapen N. Dash på Nordenhake (båda till 25/9). Ett slags hermetiskt sammanfogade assemblage, där målningarnas tunna lager med lera och akryl täcker spända snören som samtidigt tecknar outgrundliga mönster i ytan. Symboler för det allra dyrbaraste eller det mest värdelösa?
Magnus Bons
Market Art Fair, Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60