Konstnärsduon Lundahl & Seitl, Christer Lundahl och Martina Seitl har en sällsynt förmåga att skapa nya rumsliga upplevelser och erfarenheter hos oss som tar del av deras verk. Nya minnesbilder skapas och lagras samtidigt som upplevelsen av rummet man kroppsligt befinner sig i påverkas när olika sinnesintryck adderas eller tas bort.
Senaste verket ”Involution”, beställt av Uppsala konstmuseum och inköpt till deras samling är inget undantag. Men till skillnad mot ”Symphony of a missing room” som visats i flera versioner sedan 2009 bygger ”Involution” till stor del på samarbetet mellan två besökare som kanske inte känner varandra. Ledsagandet genom beröring eller andra taktila rörelser har här i stort sett lämnats över till oss betraktare.
Verket rör sig kring Pergamonfrisen och den inledande scenen i Peter Weiss bokverk ”Motståndets estetik” som utspelar sig på det berömda museet i Berlin. Men handlar lika mycket om vittrande skelett och skulpturer samt förstås den gamla Vasaborgen vi befinner oss i. Två besökare åt gången kan befinna sig inuti verket och beroende på vilken roll de tilldelats och vilka instruktioner de hör i sina hörlurar agerar de olika men också gemensamt för att utföra och uppleva verket.
Utifrån blir det som att betrakta ett knappt 20 minuter långt koreograferat performance där skuggorna av de 3D-scannade skulpturfriserna på Pergamonaltaret syns på olika sätt beroende på hur deltagarna som för tillfället aktiverar verket rör sig i rummet.
Att det så tydligt går att befinna sig både i och utanför verket gör helhetsupplevelsen starkare. Oavsett Lundahl & Seitls avancerade teknik står mänsklig kommunikation och vår förmåga att orientera oss med hjälp av våra sinnen ständigt i centrum.
Thomas Olsson
Uppsala konstmuseum, Uppsala slott. ”Involution” pågår 9 september – 3 oktober 2021