Salad Hilowle, Morianer, video, 2018
Beskriv din konst med tre ord: Poetisk, fragmentarisk, vardagsrealism.
Hur ser din arbetsprocess ut? Det börjar med en reaktion på något som sedan tar sig uttryck i olika gestaltningar. Jag jobbar och tvekar. Behandlar alla mina intuitioner ömsesidigt. Jag skriver, gör musik, målar, fotar, filmar, pratar med andra om mina idéer. Sedan kommer jag till en punkt där jag hittar en form. Den vill bli sedd. Den vill umgås med andra. Formen kan bli en installation, något tvådimensionellt som screentryck eller fotografi, ljudverk eller en film, och skulptur. Just nu har mina filmer gett störst eko men inget medium är viktigare än det andra i min arbetsprocess.
Vad inspireras du av? Vardagen, andra konstnärer, konsthistoria, min familj och musik.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Just nu har jag inget förutom anteckningar och bilder i huvudet.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Lokalt skulle jag vilja säga alla mina handledare på Konstfack: Johanna Billing, Loulou Cherinet, Emily Roysdon, Anita Malmqvist, Tomas Colbengtson, Svante Larsson, Thomas Karlsson, och Johan Paalzow. När det gäller internationella konstnärer skulle jag säga: David Hammons, Arthur Jafa, Glenn Ligon, John Akomfrah, Carrie Mae Weems,
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Bliz-aard Ball Sale av David Hammons, Looking for Langston av Isaac Julien, men framförallt målningen I am a Man av Glenn Ligon.
Vad är konst till för? Att prata om allt och inget. Att alltid vara oberäknelig. Att ifrågasätta. Men framförallt att ständigt skifta.
Vad är konst inte till för? Marknad, marknad.
Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att få en större plats i samhället. Att ständigt vara öppen för alla. Mer kollektiva processer. Bredare perspektiv. Andra narrativ än det som finns just nu. Andra institutioner. Mer material. Framförallt större lokaler och mer kärlek.
Salad Hilowle är aktuell i grupputställningen Konst och affärer arrangerad av Tensta konsthall. I vår visas en av hans filmer på Skanstulls t-bana och kortfilmen Waryaa finns på SVT Play tom februari 2019. Deltog under hösten i Istället för gravar, curerad av Eric Anderman och Joakim Forsgen.