Kulturhuset har under hösten satsat på en stor utställning med skandalomsusade Katarzyna Kozyra. Den polska konstnären som i sina videoverk, fotografier och installationer oavbrutet utmanar och ifrågasätter kroppen och dess betydelse i produktionen av könsroller. Omdebatterad har Kozyra alltid varit i Polen, ända sedan examensarbetet ”Animal Pyramid” från 1993. Verket byggde på Bröderna Grimms historier och bestod av en pyramid av uppstoppade djur, en häst, hund, katt och tupp. Hästen valde Kozyra själv och slaktade enkom för verket. Processen visades upp som ett videoverk i installationen
Efter detta verk har fokus på kroppen varit det genomgående temat i Kozyras verk. Oftast handlar det om marginaliserade kroppar såsom de gamla, sjuka och icke konformerande i typiska skönhetsideal. ”Men’s Bathhouse” som fick hederspriset på Venedigbiennalen 1999 är ett multiscreen-verk där konstnären smygfilmat ett badhus för män. Här handlar det inte bara om de kroppar som visas upp, de gamla män som besöker badhuset utan även om Kozyras egen kropp då hon klädde ut sig i drag med penisprotes för att kunna filma verket. Här utforskar hon även det privata i relation till det offentliga och enligt Kozyra själv var hon både nervös och rädd för vad som skulle hända om någon kom på henne. Hon är aldrig ute efter en skandal eller starka känslor när hon gör ett verk men känner ett behov av att utforska platserna mittemellan, de aspekter av verkligheten som intresserar henne, baserat på hennes alltid närvarande behov av att reda ut saker för sig själv.
Katarzyna Kozyras egen kropp har som tidigare nämnts ofta varit utgångspunkt för varje verk men också i många fall dess slutpunkt. Hon använder sin egen kropp i det pågående projektet ”I konsten blir drömmar verklighet”, ett multimedialt verk som involverar både performance, teater och andra kanaler. Här utforskar och utvecklar Kozyra sin kvinnlighet och sin sångförmåga med hjälp av en operasångare och en dragqueen från Berlin, Gloria Viagra. Ofta handlar Kozyras verk om hur mycket den egna, eller andras, kroppar kan utstå och här är denna aspekt kombinerat med konceptet kvinnlighet. Vem äger det och vem har rätten att använda det?
I ”Rite of Spring” byter Kozyra ut den egna kroppen mot åldrande dansares. Baserat på Stravinskys verk utför pensionerade dansare försök till balettens koreografi. Filmerna är gjorda i stop motion och på så sätt manipulerar Kozyra dansarnas kroppar som en dockmakare. Här har även Kozyra bytt kön på dansarna för att ytterligare ifrågasätta den sociala produktionen av könsroller. Installationen föder simultant både sorg och glädje, sorg över de gamla kropparna och minnet av dansen men glädje över friheten i de manipulerade sprången. Den kommer också mycket nära betraktaren då verket visas på ett antal större skärmar, placerade så att man som besökare måste röra sig runt dem. Man måste alltså interagera med sin egen kropp samtidigt som man relaterar till de kroppar som visas i verket.
Katarzyna Kozyras utställning visas bara till och med den 6 januari men erbjuder en välbehövlig tankepaus i julstressen.
Adress: Sergels torg, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 29/9 – 6/1 2013
Johanna Theander (text), Kulturhuset (foto)