Magi och vetenskap, två till synes oförenliga begrepp som kanske båda behövs för att navigera i en nutid där populärkulturella myter och empirisk fakta tycks ha samma sanningsvärde. Emellan sig har de den motsägelsefulla människan, ordnad och kaotisk, perfekt lämpad och hopplöst skrattretande.
Brandins utställning ”Studies on Science and Magic” bygger effektfullt upp en berättelse med det avvikande i fokus. I centrum står freaket, undantaget som på samma gång hotar och roar, men hos Brandin handlar det inte om ett exploaterande utan om en ärlig nyfikenhet och identifikation.
De noggrant utförda teckningarna har drag av stumfilm, porträttsamlingar och äldre fotokonst, och även om den svartvita skalan ger en tidens melankoliska patina andas påfallande många positivitet och lekfullhet. Teckningarna rör sig i borgerlighetens salonger och scenillusionisternas suggestiva förvandlingsvärld där karaktärer från äldre burlesk och ”sideshow”-cirkus blandas med ett mytiskt 60-tal. Raden med intrikata gipsskulpturer av Elvis huvud från olika stadier i livet tar den tecknade fiktionen ut i verkligheten.
Det kryllar av referenser, den äggformade ”humanoiden” som slåss med en struts i ett Muybridge-liknande rörelseschema för tankarna såväl till barnramsans Humpty Dumpty som till äggmannen i Beatles ”I am the Walrus”, Elvis med sina utomjordiska fans är en film i sig och hippien med hypertrikos (onormal hårväxt) som under Summer of Love 1969 för en gångs skull blir helt normal är komiskt träffsäker.
Verkens filmiska drag för tankarna till David Lynch tidiga filmer som Eraserhead och Elefantmannen men kanske ännu mer till Werner Herzog och hans fascination för de utstötta. Hans dokumentära ”Grizzly Man”, om Timothy Treadwell som tror sig vara grizzlyns bäste vän och ödesdigert bosätter sig ibland dem, blir extra aktuell i relation till Brandins ”Boy And Bear”, en finstämd teckning med just en pojke och en stor björn, två vänner vid ett bord, som utstrålar tryggheten hos ett lyckligt barndomsminne. Den fångar tonen i utställningen vars verk med imponerande skicklighet och öga för detaljer utgör en magiskt verklig värld att återkomma till.
Kristoffer Grip
Foto: Bohman-Knäpper, Sturegatan 36. Utställningen pågår 17 januari – 10 februari 2019