Det tornar upp sig likt en gåta som ber om att få knäckas, och hotar att ta över hela rummet. Ett källarförråd fullproppat med flyttlådor, vinylbackar, sommardäck och gamla luggslitna möbler. En bur där ett kontrollerat kaos stängts in; minnen, rester, halvtrasiga och utrensade ting som inte längre platsar men som heller inte kan slängas.
Allt detta befinner sig i ett mellanrum, vad som i utställningstexten beskrivs som en asyl eller undantagstillstånd, en plats som lyfts ur den vanliga cykeln, förpassats utom synhåll men som fortfarande hör ihop med sitt ursprung. Referensen dras till bondesamhällets undantagshus, men också till Freud och källaren som förvaringsplatsen för det undermedvetnas tabun, en plats för hemligheter.
Johan Waerndts bygge lockar till en voyeuristisk nyfikenhet och att kika bland staplarna av kartonger och personliga ägodelar känns som att bryta upp någons dagbok, kittlande och förbjudet. Det gallerförsedda förrådets oöverskådlighet ger på samma gång ångest och en egendomlig känsla av frihet, här i detta kaos kan ingen hitta, ingen kommer ens orka leta, eller veta vad den letar efter.
Att gå in är att gå över tröskeln till något annat, vilket är precis vad vi kan göra. Detta källarförråd är sina pjäxor och babysitters till trots inte så vanligt som det ser ut, som i Narnia-böckerna leder en falsk baksida i en garderob in till förrådets innandöme, inrett inför katastrofen eller som en asyl från verkligheten. Detta antyds med utställningens titel Asylum, ett ord som intressant nog även kan översättas med ”mentalvårdsanstalt”.
Stående i förrådets mitt som om jag väntade på att något stort ska hända kommer jag att tänka på den fjärde boken i Douglas Adams ”Liftarens Guide till Galaxen”-serie där en man byggt ett hus ut och in för att på så sätt innesluta hela världen utanför dess väggar. Huset kallar han ”Hospitalets utsida” och väntar där på att världen ska tillfriskna i hospitalet han indirekt byggt in den i. Att vara inne är att stå utanför, Waerndts inburade gåta är på liknande sätt oväntat befriande.
Kristoffer Grip
Foto: Magnus Bons. Candyland, Gotlandsgatan 76. Utställningen pågår 11 januari – 3 februari 2019