I årets valrörelse har inte kulturen stått högt på partiernas agenda. Det vill organisationen bakom Kulturvalet 2014 råda bot på. Kulturvalet 2014 är en del av en kampanj som drivs av Konstnärernas Riksorganisation Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare (KRO/KIF), Konstfrämjandet, Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS), Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Svenska Konstnärsförbundet, Konstnärscentrum, Sveriges Konstföreningar samt Skulptörförbundet.
Idag läggs bara 0,8% av statsbudgeten på kultur, ganska lite för en nation som slår sig för bröstet när det gäller kulturella insatser på världens arenor. Via kampanjen kan alla bidra till att låta den nya kulturministern (vem det än blir) få veta att utan kultur stannar Sverige.De flesta ministrar älskar att klippa band och berätta hur viktiga kulturskaparna är för det kreativa klimatet i Sverige. Den ena utredningen efter den andra konfirmerar betydelsen av ett levande kulturliv som språngbräda för nyskapande även inom andra discipliner, oavsett det handlar om biltillverkning eller modeformgivning.
Lika många utredningen slår emellertid fast att kulturskaparnas sociala och ekonomiska villkor befinner sig i strykklass. Trots kraven på skälig ersättning är det få uppdragsgivare som är villiga att betala vad det kostar att vara kreativ. Man drar sig osökt till minnes den skarpe satirikern Håvens teckning i Dagens Industri, där en fetlagd pamp slår ut med händerna och utbrister: ”Jag älskar idealister, för dem kan man få att jobba gratis!” Det var mer än 20 år sedan. Inte mycket har förändrats sedan dess. Konstnärer som varit entreprenörer i alla tider skickas plötsligt på kurser i entreprenörskap. Förnedring, hette det förr. Arbetslinjen heter det idag.
Du kan läsa mer om kampanjen och delta i den här!