Vi människor är bra på många saker. Vi lär oss snabbt, anpassar oss lätt till nya omständigheter och samarbetar bra i grupp, åtminstone ända tills vi emellanåt hemfaller åt att ha ihjäl varandra i industriell skala. Men det som framför allt skiljer oss från andra arter som bebor jorden är språket. Språket möjliggör en komplex kommunikation, och det binder oss samman genom tid och rum. Språket är vår kompass i nuet och vårt minne av det förflutna.
I sommar har Marabouparken satsat på en utställning med Johanna Gustafsson Fürst och Ian Hamilton Finlay. Vad har en professor vid Kungliga Konsthögskolan och en excentrisk skotsk allkonstnär gemensamt, frågar jag mig? En ledtråd finns kanske just i språket. För både Johanna Gustafsson Fürst och Ian Hamilton Finlay har en relation till språket som skär på tvärs igenom såväl konsthistorien som fysikens kategorier: språk kan lika gärna vara kropp, och kroppen språk.
Titeln på Johanna Gustafsson Fürsts utställning ”Everyone in their storm, all of us in this weather” alluderar på ”Stormen”, en av William Shakespeares sista pjäser och en av de mest kaotiska och svårtolkade i hans författarskap. Shakespeares persongalleri av allegoriska figurer rör sig fritt mellan olika roller och skepnader, inget i världen de befolkar är stabilt. Verket skapades i en turbulent tid, när européerna börjat kolonisera andra världsdelar och för första gången erbjudits en spegelbild av den egna civilisationen. Men pjäsen går också i närkamp med tanken på språket som en gudagåva och en förbannelse.
Som en teaterdirektör har Gustafsson Fürst satt samman en ensemble med verk som tillsammans bedriver en polyfon dialog med utställningsrummet som spelplats. Att fysiska konstverk dubblerar i rollen som språk eller tecken är inget nytt i konstvärlden. Problemet uppstår när tecknen mest av allt illustrerar något som befinner sig utanför verken och inte låter dem ta plats på egna meriter. Men Johanna Gustafsson Fürst är alltför erfaren för att gå i den fällan. Hennes träskulpturer är ett slags individer med egna röster och personligheter.
Utplaceringen i rummet är omsorgsfullt planerad och bygger ett intrikat nät av energier. När man vistats ett tag i sällskap av hennes skulpturer tar plötsligt deras kroppslighet överhanden. De vridna, böjda och yxigt sammanfogade träobjekten balanserar i frusna rörelser. Det är brutalt, lyriskt och säreget på en och samma gång.
Söker man därefter på begreppet ”brittiska excentriker” ger Googles AI-agent svaret: ”Excentricitet i Storbritannien kan beskrivas som en unik kombination av särpräglade personligheter, originella vanor och en ovilja att följa samhällets förväntningar”. Beskrivningen passar utmärkt på Ian Hamilton Finlay (1925 – 2006), som nu får sin första presentation i Sverige.
Hamilton Finley är kanske mest känd för sin konkreta poesi, en genre där texten ges visuella kvaliteter, men han var också en allkonstnär, som förutom poesin arbetade med grafik, skulptur och trädgårdskonst. Liksom Gustafsson Fürst hade han ett gott grepp om kulturhistorien. Hos honom samsas vördnad för klassicismen med fascinationen för politiskt våld, militärestetik och längtan efter ett tillstånd och en plats som ger överblick och harmoni.
Hamilton Finlay var en temperamentsfull person, något som går igen i hans textbaserade verk där sentenserna landar som projektiler skjutna ur en kanon. Verken i utställningen på Marabouparken fokuserar på hans grafiska arbeten och poesi, samt hans verksamhet som publicist. Men starkast intryck gör hans trädgårdsprojekt Little Sparta, på en och samma gång en negation av och en hyllning till den brittiska trädgårdskonsten.
Little Sparta sysselsatte Hamilton Finlay under 40 års tid, och den folkskygge konstnären samarbetade med liten armé av hantverkare för att fullända ett allkonstverk som speglar hans vision av naturen, kulturen och historien. Hos Marabouparken får vi hålla till godo med dokumentation av Little Sparta, men projektet kan besökas virtuellt. Om man inte vill ta sig till skotska Dunsyre, vill säga. Parken är öppen sommartid för besökare.
Anders Olofsson
Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Pågår 5 juli – 5 oktober 2025