Det blev en kvinna – som alla trott och önskat. Däremot ingen av de svenska förhandstipsen. Istället tillträder danska Gitte Ørskou som ny chef för Moderna museet, efter Daniel Birnbaum som lämnade vid årsskiftet. Ett för mig – och, tror jag, för de flesta konstintresserade svenskar – okänt namn.
Kanske är det bra. Vi får någon som inte redan är alltför nära kopplad till den svenska scenen. Kanske är det mindre bra, om man tänker på hur det gick för engelsmannen David Elliot. Han blev inte populär, trots att han gjorde flera ambitiösa och omtalade utställningar, som Efter muren, om konsten i Östeuropa efter murens fall, och Organising Freedom, om nordisk samtidskonst.
Men Ørskou är inte Elliot, och kulturminister Amanda Lind lyfte fram hennes goda egenskaper som ledare och långa erfarenhet av att arbeta inom museivärlden. Ørskou kommer närmast från konstmuseet Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, där hon varit chef sedan 2009. Innan dess var hon chefscurator vid ARoS Aarhus Kunstmuseum, och har en bakgrund som konsthistoriker och kritiker.
Jag måste erkänna att jag aldrig besökt de två danska museerna, och därför inte sett någon av de utställningar som Ørskou ligger bakom. Inte heller den hon gjorde med Olafur Eliason i Danmarks paviljong på Venedigbiennalen 2003. Andra konstnärer som hon arbetat med är William Kentridge, Omer Fast, Maria Lassnig och Carsten Höller, vars verk hon i höst ska visa på museet i Aalborg.
Gitte Ørskou (f. 1971) gav ett entusiastiskt och smart intryck under presskonferensen, som jag följde via nätet. Hon pratade mycket om museet som en attraktion, inte bara för turister utan också för alla stockholmare som ännu inte upptäckt pärlan på Skeppsholmen. Hon gillar att arbeta med publiken, och kallade museet ”en bro mellan människorna och konsten”. Ord som politiker gillar att höra, men hur hon ska få fler besökare till museet nämnde hon inte.
Förhoppningsvis är det inte bara är tomma fraser. Ørskou tycks vara uppriktigt intresserad av att arbeta med museets samling i förhållande till publiken och historien. ”Vi måste hela tiden reflektera över historien som representeras på museet”, menade Ørskou, och lovordade Moderna museets progressiva pedagogiska arbete och såg fram emot att lära känna personalen.
Återstår att se vilket program Gitte Ørskou lägger när hon tillträder som chef för Sveriges viktigaste konstinstitution i september. Blir det stora monografiska utställningar eller tematiska genomlysningar? Framtiden var inget hon ville gå in på i det här läget, men det blir onekligen intressant att se. Och spännande med ett okänt kort.
Magnus Bons
Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet