Det krävs inte många fotsteg in i utställningen förrän det står klart att den vita raka linjen som utmärker funktionalismen inte var någonting för den österrikiske konstnären och ekoarkitekten Friedensreich Hundertwasser, född Friedrich Stowasser, (1928-2000). I stället är spiralen den form kring vilken han menade att hela skapelsen kretsar. Det organiska formspråket framträder i hans färgstarka måleri och i de sagolika modellerna av både förverkligade och inte förverkligade byggnader. Inspirationen från Barcelonaarkitekten Antoni Gaudi är påtaglig. Skillnaden är att Hundertwasser tillför en djupekologisk dimension. Vad som framför allt genomsyrar hans postmodernistiska arkitektur är ett ekosofiskt tänkande där natur och kultur integreras i en helig förening. Hundertwasser menade att paradiset kan skapas på jorden. Naturens inträde i staden var en del av hans vision och varje bostad skulle i sin utformning utgå från individen.
Även om det främst är hans måleri och gröna arkitektur som gett avtryck åt eftervärlden utförde han även en rad performances. För att visa hur den moderna människan kan göra sig oberoende av det kommersiella samhället serverade han vid ett tillfälle soppa kokt på nässlor han plockat i staden till konstpubliken. Hans Tree tenants som han menade betalar hyran i form av syreproduktion och andra miljöfrämjande åtgärder kan ses som en slags föregångare till dagens allotment plots och guerilla gardening i staden. Men samtidigt som det blir tydligt att några av hans idéer har slagit igenom och präglat senare decenniers arkitektur mot en mer ekologisk riktning, slås man av hur långsamt utvecklingen mot ett mer miljövänligt samhälle går. Hus med gräs på taken tillhör trots allt fortfarande undantagen och bortsett från regelrätta krukväxter har väl få ett vilt träd inhyst hos sig i lägenheten.
Arkenbesökare med yngre barn i sällskapet bör inte heller missa Palle Nielsens The Model – a model for a qualitative society som för första gången byggdes upp på Moderna Museet i Stockholm 1968 och där ungarna får möjlighet att släppa loss på sina egna villkor.
Adress: Skovvej 100, Ishöj, Danmark
Utställningen pågår under perioden 1/2 – 7/9
Lena Karlsson (text) Aldo Cantarella (foto)