Röda vallmoblommor som håller på att slå ut, korniga svartvita filmbilder av lekande barn och vita duvor. Den danska konstnären Eva Koch arbetar med starkt symbolladdade bilder i sin stora installation ”That Dream of Peace”, som visas i Köpenhamns underjordiska vattencisterner omvandlade till utställningsrum. I en tidigare text har jag beskrivit platsen som en bortglömd sentida betongkatedral, men nu är här mycket folk. Kochs utställning har fått en hel del mediebevakning, och jag förstår varför.
Visst består hennes konst av vackra och trösterika bilder i en orolig tid, men det skulle vara en alltför enkel förklaring till varför utställningen lockar så många. Även om Kochs bildspråk är direkt och effektivt, finns där också en meditativ ton som letar sig in under huden. Hennes storslagna videoinstallation använder hoppingivande fredssymboler men är egentligen öppen för en mängd olika tolkningar. Hur bilderna framträder befriade från omedelbara betydelser är faktiskt märkligt att bevittna. I händerna på Koch blir metaforerna jordnära och vardagliga. Till en del av livet.
Den ohämmade skönhet som installationen utstrålar beror i hög grad på hur medvetet Koch arbetar rumsligt med sitt material. Mer än att ta över rummet, ger hon det en visuell arkitektonisk inramning. Hennes bilder är glest fördelade över de tre underjordiska salarna och förstärker platsens ursprungliga karaktär. Hon använder bilderna nästan som i äldre tiders väggmålningar, och placerar ut dem likt stämningsskapande och dekorativa ornament. Endast en större väggprojektion tillåts växa ut i full skala. Där flödar bilderna över betongens underliggande avlagringar och dubbelexponeras på ett sätt som får mig att tänka på Cy Twomblys sena måleri.
Avståndet mellan bilderna ger installationen en rytm och en suggestiv återhållsamhet. Koch håller tillbaka där en annan konstnär kanske skulle maxat uttrycket. Här ligger installationens styrka. Koch lägger istället trycket på metaforerna. Bilden av duvan som lyfter mot skyn är närmast övertydlig, särskilt som den projiceras mot ett konstruerat vattenfall. Vill hon säga oss att freden är en illusion? Kanske kräver Kochs empatiska koncentration symboler av den styrkan eftersom hennes drömska installation hämtar sin kraft lika mycket från det som är frånvarande.
Magnus Bons
Foto: Anders Sune Berg. Cisternerne, Søndermarken, Köpenhamn. Utställningen pågår 2 mars – 30 november 2016. Konstnärshuset i Stockholm visar Eva Kochs utställning ”On a line” (15 oktober – 13 november 2016) som innehåller en bearbetning av ”That dream of Peace”