I Magasin III:s utställning med konstnären Christine Ödlund visas till stor del nya verk. Över två tredjedelar är från 2015 eller 2016, men samtidigt som verken är nya är de också familjära. Ödlund använder ofta ett vitt spektrum av medier men är konsekvent i sin konstproduktion och var hon hämtar sin inspiration. Konstverken bottnar i vetenskap och metafysik, hon tittar ofta mot teosofin och den neurologiska läran synestesi om hur flera sinnen är sammankopplade, men hennes fokus riktas också mot växtriket.
Det första verket som möter betraktaren är ”Xylem Floem”, en byggd struktur med formen av en tredimensionell ljudkurva, där ormbunkar och andra växter flyter i cylindrar likt foster i formaldehyd. Till verket har Christine Ödlund både kopplat ljud som spelas upp för växterna och möjligheten att ta upp ljud som de förhoppningsvis ska utsända. Betraktaren bjuds att gå in i verket och ta del av dessa experiment, en möjlighet att se bakom kulisserna. Konstverket kan därför inte ses som färdigt utan kommer att växa och förändras under utställningens lopp. Vad som kommer att hända med växterna kan ingen säga och var verket slutar kan ingen förutspå.
Christine Ödlund har i sin mångfacetterade verksamhet bland annat studerat ekologisk kemi på KTH och där fokuserat på hur växter kommunicerar med varandra. ”Xylem Floem” är lika mycket ett konstverk som det är ett vetenskapligt experiment, liksom så många andra av hennes verk. Och precis som i vetenskapliga experiment går Christine Ödlund ofta in på detaljer i sina verk. Mikroskopiska delar av växter blir målningar gjorda helt av växtpigment. De för naturligt tankarna till Carl von Linné och hans metodiska dokumenterande av växtriket. I den 24 minuter långa time lapse-videon ”Cryptogami” ser vi detaljerade närbilder av ormbunkar som i snabb fart vecklar ut sig. Filmen ger intryck av dokumentation samtidigt som verket lämnar en känsla av mystik, av att objektivt veta vad man sett men ändå inte riktigt kunna sätta fingret på det.
Även dokumentation av tidigare experiment blir konstverk i Christine Ödlunds händer. Hon har återskapat experiment från 70-talet där man spelade musik för växter för att undersöka om det fick någon inverkan på växternas kvalité. Senare kan Ödlund använda musiken hon spelade för växterna i ett spektogram som får egen kvalité som konstverk. Christine Ödlund visar att inte bara ligger konsten och vetenskapen förvillande nära varandra. De har även möjligheten att informera och ge näring åt varandra.
Johanna Theander
Foto: Christian Saltas. Magasin III, Frihamnsgatan 28. Utställningen pågår 6 februari – 11 december 2016