I höstas kunde vi stifta bekantskap med Mattias Fagerholms säregna bildvärld när han ställde ut på Nationalgalleriet i Stockholm. Nu visar han ett ännu större urval bilder på Konstakademien. Fagerholm är ett utmärkt bevis för att den svenska grafiska traditionen lever vidare in i 2000-talet. Tekniken är fulländad – det rör sig om originaletsningar utförda med mjukgrundsteknik – och motivvalet är högst egensinnigt och sprunget ur en egen världsbild där surrealismen stämmer möte med fotografiet och de klassiska grafiska bildvärldar som hör renässansen till.
Fagerholm blandar och ger utan att hans approprieringar känns påklistrade eller sökta. I en av de mäktigaste bildsviterna, ”Den belägrade staden”, tar Fagerholm oss med till en stad till synes byggd på vattnet, eller på väg att uppslukas av havet. Väldiga träkonstruktioner reser sig mot skyn likt strandade fartyg, förfall och nybyggnation är två sidor av samma mynt. Likt människorna i Piranesis Carceri-svit låter Fagerholm stadens invånare krympa näst intill osynlighetens gräns. De växer samman med staden som omger dem, prisgivna åt dess öde.
Andra bilder kryper nära inpå olika växter och växtdelar, eller låter oss på avstånd betrakta fruktansvärda skeppsbrott, där människorna på stranden tysta betraktar de döende segelskeppen som snärjts in i sina egna sönderrivna segel. Eller så apostroferar Fagerholm legendariska nyhetsfotografier, som det där vi bakifrån bevittnar hur en lång rad soldater rör sig bort från oss med bajonetterna fästa vid gevärspiporna. Fotoförlagan är tagen på morgonen vid Somme den 1 juli 1916, och soldaterna är engelsmän som om några få minuter kommer att ha mejats ned av tyska kulsprutor.
Mattias Fagerholms bilder är små mikrokosmos, som flätar samman drömmar och längtan med våra allra mest arketypiska nattmaror.
Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 23/2 – 31/3
Anders Olofsson (text), Mattias Fagerholm (foto)