Det fanns en tid då fotografiet strävade efter att uppnå ”konststatus” av kulturetablissemanget. Detta må kännas avlägset idag, men för bara några år sedan ondgjorde sig många över hur fotografiet stal utställningsutrymme från måleri och andra ”seriösa” konstformer. Under Documenta 12, 2007 hördes sådana röster inte minst i svensk press och TV. På förra årets Documenta (nummer 13 i ordningen) visades det minimalt med måleri, men denna gång hördes ingen sådan kritik. Fotografiet som konstform får till viss del fortfarande dras med att reklam-, press- och modefotografi påstås reducera genren till en ytligare uttrycksform. Fotografiet får ändå ses som en teknik, genom vilken ett oöverskådligt antal idéer har kanaliserats. Det har burit mycket av samtidskonstens utveckling. Och utan tvekan har det kanaliserat åtskilliga djuplodande konstprojekt. Fotografiet behöver inte längre urskulda sig eller hävda sin rätt. Det behöver inte försöka härma eller relatera till andra konstformer. Detta betyder inte att fotografer skulle alienera sig ifrån dem.
Gaston Bertins andra utställning på Candyland visar fotografi av den gränsöverskridande art som både tar fysisk plats i rummet och som leder betraktaren in i bilden. Utställningen behandlar måleriska teman och relaterar i viss mån platsspecifikt. Bertin är utbildad i New York, uppväxt i Frankrike, bosatt i Spanien. Han befinner sig i Stockholm på arbetsstipendium. Bertin arbetade tidigare mest med ”street photography”, det vill säga att fånga livet runt omkring sig på bild, och att fotografera ögonblick. Numera arbetar han med en stil som primärt behandlar färger i olika kombinationer. Bilderna skapar framför/bakom-förhållanden, uppluckrade ytor och effektfulla möten. Men Bertin stannar inte vid att göra fotografierna måleriska utan för dem ut i rummet. Flera av verken på Candyland är tredimensionella i sin montering och i att de har assemblerats i figurer vilka kommer ut från väggen. Tre större fotografier gör skulpturala anspråk på ett mer okonventionellt sätt. De är fastsatta med silvertejp och papprets egna böjda form tillåts göra bilderna till objekt. De hänger på ett ganska nonchalant sätt.
Bertins tillvägagångssätt är att fotografera kollage av färgstarka pappersark. Sedan monterar han dem på ett sätt som ter sig självklart som färdig produkt, men som troligen kommit till stånd genom enträget arbete och instinktiva ingivelser. Den suddiga aspekten av fotografierna gör dem just måleriska och de snuddar vid sådana genrer som abstrakt expressionism, minimalsim och konkretism. Tack och lov står de fortfarande som en egen konstupplevelse. Det är dessutom en kvalitet att färgnyanserna inte varierar där de överlappar utan perfekt håller kvar den ursprungliga färgåtergivningen. Bertin lyckas väl med att balansera teknik och känsla, samt aktiverar gallerirummet på ett uppfriskande sätt. Detta är kort och gott en njutning i färg.
Adress: Gotlandsgatan 76, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 18/1 – 3/2
Jakob Anckarsvärd (text), Gaston Bertin (foto)