Andreas Johansson är en av samtidskonsten verkliga finlirare.Tidigare har vi kunnat se hans stora collage, där han omsorgsfullt fogat samman element från olika bilder till en sammanhängande helhet. Resultatet blir ett intryck av igenkännande och främlingskap i en fascinerande förening. Med sina landskapsmotiv anknyter Johansson till en gedigen nordisk tradition, men själva bilderna har inte många likheter med vad nordiska landskapskonstnärer har för vana att visa upp. Det är i stället råa och urbana miljöer vi möter, platser i utkanten av det urbana landskapet som mer eller mindre glömts bort av omvärlden.
I sin nya utställning har Andreas Johansson tagit sin tematik ytterligare ett steg längre genom att presentera motiven i form av en popup-bok av det slag som brukar vända sig till barn. För några år sedan gjorde konstnärskollegan Stefan Constantinescu detsamma när han gav ut popup-boken ”The Golden Age for Children”, en rekapitulering i bild och text av Rumäniens moderna historia. I bägge fallen handlar det om att låta barnbokens oskyldiga karaktär möta en delvis brutal och råbarkad verklighet. Man lockas till att närmare undersöka bokens uppslag, och befinner sig plötsligt indragen i ett sammanhang där skejtare, uteliggare och drogmissbrukare vanligtvis brukar röra sig. Artist book-världen kolliderar med den sociala periferins eller misärens scenografi.
Andreas Johansson är tveklöst en konstnär som till fullo behärskar sina verktyg. Han är en postmodern hantverkare som förenar gammaldags yrkeskunskap med en helt uppdaterad blick för bilders liv och transformationer i den samtida världen. Hans förmåga att skapa kontrollerade och överskådliga sammanhang som ändå befinner sig på gränsen till sönderfall och destruktivitet är närmast unik i svensk samtidskonst. Vilket gör utställningen till en av de mest sevärda just nu.
Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 18/2 25/3
Anders Olofsson (text), Galleri Flach (foto)