”Mina målningar är anakronistiska”, säger Luc Tuymans. På konsthallen Wiels i Bryssel blir detta speciellt tydligt. I utställningen ”Against the day”, som är Tuymans första separat utställning i Bryssel, är motivkretsen hämtad från dagens snabba mediaflöde. Förlagorna till målningarna kommer från fotografier, TV-bilder och datorprogram som han, enligt honom själv, överför till det gammalmodiga mediet, olja på duk. Det är som om Tuymans i sitt konstnärskap vill bromsa upp samtidens intryck och skapar distans till det när han överför de snabba medierna till det mer långsamma och traditionsbundna oljemåleriet.
Trots sin förkärlek för tavelmåleri är Tuymans en konstnär som har koll på dagens nya tekniker. Han använder till exempel sin iPhone för att ta bilder av sig själv som blir förlagor till hans tavlor, och 3D-animationsprogram för att framställa virtuella föremål eller ansikten som han sedan målar av. I målningen ”Sniper” har Tuymans använt en bild som han hittade på Internet och som visar hur en krypskytt i Bagdad just har skjutit sitt offer. Nästan samtidigt som skottet träffar offret kan bilden spridas och bli tillgänglig över hela världen.Verklighetens omedelbara dokumentation skapar en meta-värld som glider mellan virtuellt och verkligt.
I målningarna ”Big Brother” och ”CCTV” är det dokusåpan Big Brother som står i fokus. Reality-TV:n som är också ett exempel på hur verkligheten och den virtuella ytan glider in i varandra i en skuggzon. All information som glider förbi oss allt snabbare på våra bildskärmar riskerar till slut att förvandlas till en blank yta. Ett dystopiskt scenarium som Ray Bradbury beskrev redan 1953 i romanen ”Farenheit 451”. En värld där människor alltid kör jättefort och hela tiden pumpas med snabba bildflöden från jättestora skärmar för att slippa tänka själv. En värld där det är onormalt och brottsligt att vilja sitta i lugn och läsa en bok.
Ytan är något som återkommer i Tuymans bildserie. I målningar som ”Sweater” ser vi en förstoring av en pullover där föremålet inte längre är något greppbart utan bara ett mönster. I ”Measurement” har Tuymans fångat bilden från datorscannern och angivit med en skugga det området där bilden inte längre går att återge, där det uppstår ett glapp mellan överföringen från verkligheten till det virtuella. I målningen ”Hole” har han målat en vägg med ett svart hål, men som Tuymans förklarar i katalogen skapar färgen visserligen intrycket av ett virtuellt hål i bilden, samtidigt som svärtan blockerar vår blick att se längre än själva ytan. Vårt fysiska öga kan inte nå längre in i hålet än dess yta, men vår fantasi kan å andra sidan tränga in i hålet och upptäcka nya virtuella världar.
Adress: Av. Van Volxemlaan 354
2009-06-09 Mathias Jansson (text), Wiels konsthall (foto)