”and–akter. det är ett rop på hjälp” är en påtagligt handgriplig utställning där ett gemensamt görande ställs i centrum. Ett görande som hos de deltagande konstnärerna Hanna Wildow, Alva Willemark och Tony Karlsson Savci lika mycket verkar handla om kropp, ord, natur, material som om kommunikation med varandra och förstås med publiken.
Man skulle också kunna se utställningen som ett kollektivt aktiverande av det material som Hanna Wildow samlat in när hon häromåret deltog i Konstfrämjandets projekt ”Bortom de blå bergen” i Lindesbergs kommun och arbetade med den så kallade Gränseskogen tillsammans med högstadieelever vid Storåskolan i Storå.
Det är alltså därför filmbilder från den mossrika barrskogen med sina träd från början av 1800-talet syns i den audiovisuella videoinstallationen ”Vindskydd”. Just den skogen men också naturen i allmänhet finns med som en utgångspunkt oavsett om det handlar om gipsavgjutningar, upphängda tallgrenar eller om direkta bilder på träd. Eller som i skulpturinstallationen ”Minneslund för de tio fällda tallarna vid Nockeby” där istället frånvaron av några träd lyfts fram.
Titeln syftar på historien om den villaägare i Nockeby som 2011 dömdes till böter efter att ha sågat ner flera hundra år gamla tallar på kommunal mark. Allt för att få en bättre sjöutsikt och därmed ett kraftigt ökat värde på fastigheten.
Det är bara en av många associationer och hänvisningar till händelser utanför konstvärlden som finns i ”and–akter. det är ett rop på hjälp”. Överhuvudtaget är det en utställning som på samma gång lyckas vara lika spretig som sammanhållen. Samt humoristisk och fylld med dubbeltydiga ordlekar.
Som besökare känner jag mig också inbjuden att ta del av de olika delarna av utställningen och även om jag inte är där samtidigt som något av de planerade performanceakterna pågår är det performativa draget i ”and-akter. det är ett rop på hjälp” hela tiden starkt närvarande.
Inte bara för att utställningen på Eldhunden kan ses som en fortsättning på de tre föreställningar som konstnärerna under lika många dagar i slutet på september genomförde inför en begränsad publik på Weld.
Restriktionerna för scenkonsten med anledning av Covid-19 hade ännu inte lyfts så verket blev kanske ännu intimare än vad det skulle ha blivit om omständigheterna varit annorlunda. Av det lite mer än en och en halv timme långa verket kan man i utställningen höra två av de totalt åtta akter som ingick i ”and–akter. rehearsals of escapes”.
Sätter man sig ned eller kanske ännu hellre lägger sig ned på någon av kuddarna på golvet och lyssnar på akt ett ”bodyings”, eller på den avslutande akt åtta ”boarderings”, är det som om orden både är betydelsebärande och som om de används som ett eget material precis som film, gips, sten. Speciellt eftersom texten kretsar mycket kring avslappning, andning, förflyttning och språkets möjligheter. Det blir helt enkelt en kroppslig text som iscensätts av Hanna Wildow, Alva Willemark och Tony Karlsson Savci.
Även om det kollektiva har varit centralt betonar de själva att de är tre enskilda konstnärer som tillsammans står bakom alla verk och installationer som visas. Men istället för att hamna i en diskussion om vem som gjort vad verkar de helt enkelt ha koncentrerat sig på själva görandet.
Thomas Olsson
Eldhunden, Stora Mossens Backe 14. Utställningen pågår 9 – 23 oktober 2021