Det är ingen nyhet att konsten under de senaste åren börjat letar sig in i mobilen. Redan i början av 2000-talet arbetade konstnärer som Golan Levin med mobiler i konstverk som ”Dialtones (A Telesymphony)” där publikens ringsignaler samordnades under föreställningen till en unik mobilsymfoni. Idag är en mobil så mycket mer än en telefon, det är snarare en avancerad dator med inbyggd GPS, videokamera och pekskärm. Vi lagrar stora delar av våra liv i mobilens minne som kontakter, e-post, bilder, filmer osv. Att förlora en mobil är nästan som att förlora en del av sin historia. Denna närhet som vi har till våra mobiler kan därför fungera som en personlig mötesplats mellan användaren och konstnären.
När Tate Modern invigde Miroslaw Balkas installation ”How It Is” i Turbinhallen (se recension i Konsten) så släppte man också en app (dvs en applikation eller program) till iPhone. Applikationen ger användaren tillgång till en exklusiv interaktiv tolkning av verket i mobilen, baserat på Balkas egna anteckningar och intervjuer. Konsten fick en intervju med Anita Fontaine, konstnär och utvecklare av interaktiva upplevelser, som tillsammans med Geoff Lillemon har varit med och skapa Tates första app till en utställning.
Kan du berätta lite om applikationen som ni har utvecklat?
Vi utvecklade en app (och en online komponent) som kompletterade Miroslaw Balkas installation i Tate Moderns turbinhall. Vi använde oss av en tumjoystick på skärmen, med vilken användarna kan navigera i Balkas 3D-värld och genom att trycka på skärmen kan man utforska utställningen och få tillgång till ljudklipp och visuellt innehåll. Om du besöker installationen på Tate Modern så blir också ett extra spel upplåst. Vi är mycket intresserade av att utforska hur platsbaserad film och spel kan utvecklas med hjälp av appar.
Tycker du att museum är bra på att använda ny teknologi som mobiler för att tillföra extra material till sina utställningar?
Jag tror att det är en bra idé att lägga till extra digitala lager till utställningarna, antingen med hjälp av apps, installationer eller att engagera publiken interaktivt med augmented reality*. Jag tror att publiken på så sätt får en fördjupad förståelse av utställningen på ett roligt sätt. Bortsett från vår app till Tate Modern så har jag inte sett så många appar som engagerar museumbesökarna med hjälp av mobiler och GPS-teknologi. Vi ser oss som pionjärer inom området.
Du arbetar också som konstnär och har bl a skapat dataspelsinspirerad konst som CuteXDoom. Men hur ser du på möjligheterna att använda mobilen som konstnär?
CuteXDoom är en ett dataspel och en installation som vi skapade för att visas på gallerier, eftersom det finns fysiska delar som man kan installera i rummet. Men vi funderar faktiskt på att skapa en app till iPhone med tre nivåer av spelet, så snart vi får tid! Just nu njuter jag av, och försöker samtidigt komma underfund med det surrealistiska japanska spelet ”Noby Noby boy”. Jag gillar bäst den här typen av konceptuella utmaningar. ”Hi how are you”, ett spel inspirerat av Daniel Johnston är ett annat coolt exempel. Vårt eget projekt ”Ghostgarden” är spännande på så sätt, att det ger människor möjlighet att utforska riktiga trädgårdar och leta efter videomaterial med hjälp av en karta på deras iPhone. För varje plats har vi utvecklat en unik historia med unikt material
Miroslaw Balka-utställningen är inte första gången som Tate använts sig av mobiler i sina utställningar. Hösten 2008 visade man Gustav Klimt på Tate Liverpool, då kunde besökarna låna en iPod eller själv ladda ner en multimediaguidning till sin iPhone (man anar ett sponsorkontrakt i bakgrunden). Guidningen innehöll inte bara ljud utan även bilder, film, musik och kommentarer från utställningens curatorer. Idag har många museer och stadsvandringar slopat den klassiska audioturen (hörlurar med CD-spelare) och låter istället besökaren hämta informationen via sin egen mobil. Antingen genom att ringa ett speciellt nummer, fotografera av en speciell tagg eller varför inte genom GPS-positionering.
Att bara gå och lyssna på en utställning känns ju förstås lite gammalmodigt. Som besökaren vill man vara mer aktiv och kanske själva komma med kommentarer och synpunkter på det man ser. Man vill ladda upp egna videoklipp där man står framför verket och presenterar sina egna tolkningar eller chatta live med andra besökare eller museets konstpedagoger. Mobilen är på så sätt ett praktiskt verktyg för att gör allt detta och utvecklare och konstnärer som Anita Fontaine står redan i startgroparna för att skapa nya dimensioner till framtidens utställningar.
*Augmented reality eller förstärkt verklighet om man översätter det till på svenska, kan beskrivas som ett extra virtuellt lager som läggs på verkligheten. T ex om man hålla upp sin mobilkamera framför en tavla så ser man på skärmen inte bara tavlan utan även information om konstnären.
Tate-app till Miroslaw Balka-utställningen: http://www.tate.org.uk/modern/exhibitions/unilevermiroslawbalka/howitisapp.shtm
Anita Fontaines hemsida: http://anitafontaine.com/index/
Mathias Jansson (text), Tate Modern/konstnärerna (foto)