Niklas Karlsson, Utan titel, 2018
Beskriv din konst med tre ord: Precision, tålamod, yta.
Hur ser din arbetsprocess ut? Mitt arbete kretsar kring att undersöka materialitet och yta i fältet mellan måleri och skulptur. Arbetsprocessen vandrar mellan det långsamma och det mer snabba och spontana. Utgångspunkten för ett nytt verk är ofta ett fragment som jag har samlat på mig. Jag ser mig som ett filter som ständigt filtrerar min omgivning. I denna process hittar jag då och då något som fångar min uppmärksamhet men som jag oftast inte förstår eller vet hur jag ska använda. Detta något får ligga och mogna och med tiden tillkommer nya fragment och på detta sätt läggs ett pussel för att hitta fram till kärnan och utformningen av verket. Intuitivt och laborerande söker jag mig fram mot en känsla som jag eftersträvar i verket. Materialkännedom och utforskande av nya material är en stor del i denna process.
Vad inspireras du av? Jag hämtar inspiration från grafiska detaljer, material i tillverkningsindustrin, arkitektoniska element eller texturer och fragment i vår omgivning.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Jag har inga direkta bilder i min närhet under arbetet i ateljén. Men jag har ett stort intresse av konstböcker och har under årens lopp samlat på mig ett större antal.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Richard Tuttle, Agnes Martin, Torsten Andersson, Ann Edholm, Raoul De Keyser.
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Raoul De Keyser, Replay, 2002.
Vad är konst till för? Eftertanke, reflektion, utveckling, insikt, mening, glädje.
Vad är konst inte till för? Att begränsa.
Vilken åtgärd skulle främja konsten? Bättre arbetsvillkor för konstnärer. Utökat stipendiestöd som är pensionsgrundande. Ge stöd och fler möjligheter till utställningsverksamhet.
Niklas Karlsson var senast aktuell på grupputställningen Frekvenskontroll på Bångska våningen i Stockholm arrangerad av Se!